Dvě výstavy Národní galerie o středověku se dostaly do světové desítky

Dvě výstavy, které uspořádala loni Národní galerie ve Valdštejnské jízdárně, se dostaly do desítky nejnavštěvovanějších výstav středověkého umění na světě. Jedna z nich vznikla k 700. výročí narození Karla IV., druhá se věnovala umění v Krušnohoří. Žebříček každoročně sestavuje časopis The Art Newspaper.

Výstavu Císař Karel IV. 1316–2016 navštívilo 93 tisíc lidí, což ji řadí mezi nejúspěšnější v Národní galerii v poslední dekádě. Pro srovnání: V roce 2015 měly nejúspěšnější výstavy v NG návštěvnost mezi 24 tisíci až 28 tisíci lidí. Byly to přehlídky malířů české dekadence a symbolismu a výstava malíře Oskara Kokoschky.

Ve světovém žebříčku se Karel IV. umístil pátý. Předběhly ho tři výstavy v losangeleském Getty Center a jedna v CaixaForum Madrid. Na devátou příčku se dostala výstava Bez hranic. Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí. Na představení středověkého umění v krušnohorském regionu se zašlo podívat 19 tisíc lidí. 

„Umístění obou výstav v první desítce žebříčku středověkých výstav je fenomenální úspěch, který vypovídá nejen o kvalitě obou výstavních projektů, ale i celkovém rostoucím zájmu o Národní galerii,“ uvedl ředitel NG Jiří Fajt. „Pevně věřím, že i letošní výstavy mají potenciál srovnatelného úspěchu,“ přeje si.

Bez hranic. Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí (Národní galerie)
Zdroj: Národní galerie v Praze

Galerie například v dubnu otevře první retrospektivní výstavu německého umělce Gerharda Richtera ve střední Evropě. Návštěvnický zájem by mohla vzbudit také na podzim výstava věnovaná arcivévodovi Ferdinandu II. Habsburskému. Renesančního vladaře a mecenáše přiblíží na tři stovky exponátů.

Mezi další úspěšné projekty loňského roku patřily výstavy americké grafiky tří století, renesančního malíře Lucase Cranacha a francouzského malíře Henriho Rousseaua. Poslední z nich vznikla ve spolupráci s Musée d'Orsay, kde se stala výstavním hitem desetiletí. Všechny skončily až letos, budou tedy zařazeny až do hodnocení The Art Newspaper za rok 2017.

Celková návštěvnost Národní galerie v Praze přesáhla vloni, historicky poprvé, počet 700 tisíc.