Národní galerie na podzim vystavuje Americkou grafiku tří století

Národní galerie v Praze zahájila podzimní sezonu ve velkém stylu. Pro návštěvníky otevřela hned osm výstav. Stěžejním projektem podzimu je Americká grafika tří století z National Gallery of Art ve Washingtonu, na které jsou k vidění klasická díla americké kultury. Další podstatná výstava se věnuje Jiřímu Kovandovi.

„Výstava americké grafiky je zcela mimořádná, zájem lidí je enormní. Výstava Jirky Kovandy a jeho pozvaných hostů je taktéž mimořádná, vedle toho máme řadu projektů, které se zaměřují na to nejmladší umění,“ zve návštěvníky generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

Objevování nové země

Zásadní výstava podzimu představuje klíčové momenty amerického grafického umění. Diváci mohou obdivovat méně známé počátky grafického umění v USA i slavná jména v čele s Jacksonem Pollockem, Royem Lichtensteinem nebo Andy Warholem. Putovní výstava Americká grafika tří století vznikla v National Gallery of Art ve Washingtonu.

Výstava americké grafiky ukáže Čechům neznámá jména autorů prvních rytin, které představují exkurz do historie USA: objevování nové země, fascinaci přírodními krásami, setkání s původními obyvateli. Výstava sleduje proměny námětů v 19. století, jimiž jsou politické dění i průmyslový rozkvět a k nimž se v první polovině 20. století připojují první zobrazení odvrácené strany amerického snu a reakce na války v Evropě.

Události v kultuře: Národní galerie zahájila podzim (zdroj: ČT24)

„Mnohá jména poloviny 20. století již české publikum dobře zná, ale mnohdy neví, že slavní umělci jako Jackson Pollock nebo Alexander Calder tvořili i grafické listy. Na přehlídce amerického umění nemohou chybět ani ikony pop artu 60. let 20. století, jako Roy Lichtenstein, Andy Warhol, ale i další slavná jména jako Jasper Johns, Robert Rauschenberg či Claes Oldenburg,“ uvádí kurátorka výstavy Alena Volrábová.

Jiří Kovanda spolupracuje

Další z výstav, které jsou ve Veletržním paláci nově přístupné, představuje Jiřího Kovandu, jednoho z nejvýraznějších českých umělců současnosti. Expozice nazvaná Třetí mysl aneb Jiří Kovanda a (Ne)možnost spolupráce zdůrazňuje jeho uměleckou spolupráci s dalšími umělci. Expozice představuje instalace, sochy i performance, jež vznikaly společně s Jiřím Davidem, Evou Koťátkovou nebo Barborou Kleinhamplovou.

Třetí mysl. Jiří Kovanda a (Ne)možnost spolupráce
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Přirozenou součástí děl Jiřího Kovandy jsou často performance a různé nečekané události, proto se respirium paláce stane prostorem, kde se prolíná jeviště a hlediště a kde se budou znovu přehrávat performativní součásti jeho děl a bude se o nich diskutovat.

Další výstavní projekt chce ve dvouletých cyklech mapovat nastupující generaci české umělecké scény. Kurátorská dvojice Edith Jeřábková a Chris Sharp podává po desítkách návštěv ateliérů mladých umělců svoji zprávu prostřednictvím prvního bienále Against Nature.

Poprvé se povedlo, že výstavní prostory Veletržního paláce spolu skutečně komunikují, že jsme vytvořili jednotný program.
Jiří Fajt
generální ředitel Národní galerie

Podzimní výstavní sezonu doplňují nová vydání pravidelných projektů. Šestá kapitola Moving Image Department se zaměřuje na vztahy architektury a času a prezentuje je prostřednictvím děl fotografky Markéty Othové, Josefa Daberniga či avantgardní filmařky Mayi Deren.

Veletržní palác dále hostí výstavu finalistů Chalupeckého ceny a koná se také výstava finalistů ceny StartPoint určené pro diplomanty evropských uměleckých škol. Podzimní nabídku kompletují menší projekty Poetry Passage#4: I Am the Mouth a Introducing Megan Clark: Somatic.