Písně jsou také literatura. Bob Dylan dostal Nobelovu cenu

Nobelovu cenu za literaturu získal americký písničkář, hudebník a umělec Bob Dylan. Obdržel ji „za vytvoření nového způsobu poetického vyjádření ve velké americké písničkářské tradici“. Stal se vůbec prvním slavným muzikantem, který toto prestižní ocenění získal. Jako první rockový hudebník v historii už obdržel Pulitzerovu cenu.

Pětasedmdesátilý Bob Dylan, pravým jménem Robert Zimmerman, už získal snad všechna pomyslná ocenění: na polici má několik cen Grammy, Zlatý glóbus i Oscara za nejlepší filmovou píseň. Tou byla Skladba Things Have Changed, kterou složil před patnácti lety pro snímek Wonder Boys. Pulitzera dostal za vliv svých textů na populární hudbu a americkou kulturu. Na Nobelovu cenu byl nominován už několikrát.

„O jeho textech vyšlo x publikací, diplomek, dizertací. Někteří v nich hledají vlivy Williama Blakea, někteří hledají vliv Franze Kafky. Bob Dylan je velice sečtělý člověk, má přehled od Bible až po současnou literaturu. Zároveň měl a má úžasnou schopnost vstřebávat. Všechny vlivy v sobě dokáže přetvořit a přenést je poznamenané osobním vkladem a pohledem do těch textů,“ pokusil se vysvětlit hudební publicista Josef Rauvolf, v čem je Dylanův textařský přínos, při rozhovoru k písničkářovým pětasedmdesátým narozeninám.

Za více než půlstoletí svého tvůrčího života napsal Dylan přes 500 písní, několikrát své texty vydal také knižně. Skladby jako Knockin' On Heaven's Door nebo The Times They Are A-Changin' se staly klasikou po celém světě.

„Po hudební stránce bylo pro hudební vývoj možná nejpřínosnější, když někdy v roce 1965 svůj projev elektrifikoval. Do té doby hrával jen sám s kytarou a foukací harmonikou. Přitom už jako kluk na střední škole někdy ve 12 letech měl kapelu a traduje se, že když hráli na nějaké školní slavnosti, tak hráli takový rokenrol, že Dylan ukopnul pedál od piana, jak do toho řezal. Když elektrifikoval svou kapelu, všichni pravověrní písničkáři se na něj vrhli. Měli to za zradu, že se prodal šoubyznysu, ale on to naštěstí vydržel, ustál a ukázal, že písničky hrané v rokenrolovém nebo rockovém módu můžou být o něčem a můžou být chytré, nemusí to být tříakordové lalala,“ domnívá se Rauvolf.

  • How many roads must a man walk down
    Before you call him a man?
    Yes, and how many seas must a white dove sail
    Before she sleeps in the sand?
    Yes, and how many times must the cannon balls fly
    Before theyre forever banned?
    The answer, my friend, is blowin in the wind,
    The answer is blowin in the wind.
  • How many years must a mountain exist
    Before it is washed to the sea
    Yes, and how many years can some people exist
    Before theyre allowed to be free?
    Yes, and how many times must a man turn his head,
    Pretending he just doesnt see?
    The answer, my friend, is blowin in the wind,
    The answer is blowin in the wind.
  • How many times must a man look up
    Before he can really see the sky?
    Yes, and how many ears must one man have
    Before he can hear people cry?
    Yes, and how many deaths will it take till he knows
    That too many people have died?
    The answer, my friend, is blowin in the wind,
    The answer is blowin in the wind.

Roku 1962 vydal první album nazvané prostě Bob Dylan, jeho zatím poslední deska Fallen Angels vyšla lotos na jaře. V roce 1988 se vydal na Never Ending Tour (Nikdy nekončící turné), na kterém je dodnes. Ročně hraje až sto koncertů. V Česku vystoupil poprvé v roce 1994. Čeští autoři si také jeho skladby poměrně často vypůjčovali. Dylan tak byl slyšet v české úpravě od Roberta Křesťana nebo od Golden Kids, pro něž původní písně předělal Zdeněk Rytíř.

Oznámení laureáta ocenění za literaturu uzavřelo letošní ohlašování prestižních cen. Už minulý týden oznámili ve Stockholmu nositele Nobelovy ceny za lékařství a fyziologii, fyziku, chemii, tento týden i za ekonomii. V Oslu minulý týden zveřejnili jméno letošního laureáta ceny za mír, kterým se stal kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.