Rekonstrukce Tugendhat probíhá zatím bez problémů

Brno – Jednu z nejvýznamnějších vilových staveb na světě tzv. vilu Tugendhat navrhl pro manžele Gretu a Fritze Tugendhatovy v roce 1928 architekt Ludwig Mies van der Rohe a v letech 1929-1930 ji realizovala brněnská stavitelská firma bratří Artura a Mořice Eislerových. Tento rodinný dům vešel do dějin architektury především uspořádáním hlavního obytného prostoru, ocelovou nosnou konstrukcí, vzácnými exotickými materiály a výjimečným technickým zázemím. Dnes patří brněnská vila Tugendhat k předním reprezentantům světové architektonické klasické moderny. Tento architektonický skvost je momentálně pro veřejnost uzavřen, neboť bylo nutné zahájit nutnou renovaci celé stavby. Do jednoho roku by rekonstrukce vily Tugendhat měla být hotová. V průběhu rekonstrukce se objevily překvapující původní prvky, jako např. unikátní systém vzduchotechniky apod.

„Rekonstrukce probíhá podle plánu, narazili jsme na spoustu zajímavých věcí, s čímž se statečně vyrovnáváme, abychom splnili, co jsme slíbili. Věci, které se zde v průběhu prací objevily, dáváme dohromady, ale zatím se vše vejde do smluvního zadání. Nyní třeba děláme statické zajištění terasy, kdy kopeme studny do hloubky 6 m za velice složitých podmínek. Pro opravu kanalizace bylo nutno vytvořit velmi úzké ‚šlici‘, aby nedošlo k přílišnému porušení původní dlažby a podobně. Zkrátka se snažíme, aby v co největší míře byly zachovány původní prvky. Například původní omítky máme schovány v panelech. Vytvořili jsme již odlitky radiátorů, pracujeme na 3D modelech umyvadel, klozetů i bidetů atd.,“ přiblížil složitost prací stavbyvedoucí Michal Malásek z firmy Unistav.

Správkyně vily Tugendhat Iveta Černá v rozhovoru pro ČT24 stavbyvedoucího doplnila: „Když jsem viděla, jak se odstraňují druhotné vrstvy z osmdesátých let, přepadl mne jakýsi druhotný pocit, jestli se do toho nejde příliš destrukčním způsobem. Nicméně obnažení stavby bylo nezbytné, protože díky tomu jsme nalezli řadu autentických prvků, o kterých jsme neměli ani tušení. Jedná se o některé materiálové substance, zbytky původních dlažeb atd. Současný stav by asi klasického návštěvníka šokoval, například proto, že slavná onyxová stěna je zabedněná, aby nedošlo k jejímu poškození. Stejně tak chromový povrch sloupů je chráněn a řada dalších prvků je přikryta.“ 

Rozhovor s Ivetou Černou a Michalem Maláskem (zdroj: ČT24)

„Nejsložitější doposud asi bylo odstranění příčin defektů. Je všeobecně známo, že zahradní teresa byla ve špatném statickém stavu díky havarijní situaci kanalizace. Docházelo k postupným degradacím jednotlivých částí fasády, protože byla špatná střecha,“ shrnula správkyně.

První obnova a rekonstrukce vily Tugendhat proběhla v letech 1981-1985, po které sloužila až do roku 1992 pro reprezentaci města a státu. V srpnu 1992 zde byla podepsána smlouva o rozdělení Československa. Od července 1994 je vila ve správě Muzea města Brna, které ji zpřístupnilo veřejnosti a provozuje ji jako instalovanou památku moderní architektury. V srpnu 1995 se stala vila Tugendhat Národní kulturní památkou a v prosinci 2001 byla zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.