Radní v Hradci Králové upozornili na podezřelou studii o splavnění Labe, vítězem tendru je firma exministra dopravy

Události v regionech - Kauza studie o splavnění Labe (zdroj: ČT24)

Podezření na střet zájmů mají někteří radní v Hradci Králové v případě veřejné soutěže na studii o plavbě na Labi. Vítězem tendru se staly Středoevropský institut pro rozvoj dopravy (SIRDO) s firmou Aquatis. Šéfem institutu je přitom bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík, který je zároveň poradcem jednoho z náměstků primátora, Jiřího Bláhy (ODS). A to přímo ve věci budoucího splavnění Labe.

Nyní plují lodě po Labi jen městem, do budoucna by se mohly podle vize primátorova náměstka Jiřího Bláhy vydat z Hradce Králové až k Jaroměři. Chce, aby k tomu studii za 539 tisíc korun bez daně zpracoval institut SIRDO exministra dopravy Kremlíka s firmou Aquatis, které vyhrály tendr. „Vyhodnotíme, zda rekreační plavba je, či není v tom úseku vhodná,“ říká Kremlík.

Institut přivedl na radnici právě náměstek Bláha. Letos chtěl z rozpočtu města 450 tisíc korun na kontrakt bez adresáta, rada to odmítla. Pak slevil na 130 tisíc už pro SIRDO. Ani to neprošlo. „Pan Kremlík není úplně můj poradce. Konzultuje se mnou některé věci, na kterého se já ptám,“ uvedl pro ČT Bláha.

„Je přinejmenším sporné, aby někdo, kdo k tomu projektu dělá konzultace, následně vyhrál i zakázku samotnou… To může vypadat, že zadávací dokumentace se připravovala tak, aby vyhrál někdo dopředu daný,“ konstatuje dopravní expert Jan Sůra.

Obracíme se na odborníky, hájí studii Bláha

Institut SIRDO o Jiřím Bláhovi píše na svém webu a jeho práci chválí. „Podezřelé je, že vyhrála společnost, která byla před tím navrhována pro konzultační činnost pro pana náměstka Bláhu. To rozhodně na radě města nepodpořím,“ říká královéhradecký radní Adam Záruba (Změna pro Hradec).

„Aktivity pana náměstka Bláhy okolo společnosti SIRDO jsou v poslední době více než podezřelé,“ myslí si zastupitelka města Pavlína Springerová (HDK).

„Proč by to bylo podivné? Obracíme se na odborníky,“ odmítá kritiku náměstek Bláha. V úterý ponese návrh na kontrakt pro sdružení SIRDO exministra Kremlíka na radu města. Před třemi týdny tam přitom s podobným neuspěl.