Výdaje na výzkum a vývoj loni vzrostly na téměř 122 miliard, poprvé dosáhly dvou procent HDP

Výdaje na výzkum a vývoj loni meziročně vzrostly o 7,5 procenta na 121,9 miliardy korun. Poprvé dosáhly dvou procent hrubého domácího produktu, řekli na tiskové konferenci Martin Mana a Marek Štampach z Českého statistického úřadu (ČSÚ). Česko se podle nich v podílu výdajů na výzkum a vývoj na HDP řadí na desáté místo v Evropské unii.

Většina výzkumu a vývoje se provádí v podnikatelské sféře. Loni se jím zabývalo 2800 podniků a jejich výdaje na tuto činnost dosáhly 76,6 miliardy. Peníze vynaložené na výzkum a vývoj v podnikatelské sféře také v posledních deseti letech nejdynamičtěji rostly.

Nejvíce peněz vynaložily podniky v automobilovém průmyslu a v informačních a komunikačních technologiích. „Nejdynamičtěji rostoucím odvětvím z hlediska výše výdajů na výzkum a vývoj jsou informační a komunikační činnosti. Podniky pohybující se v oblasti programování a poskytování IT služeb vynaložily v roce 2021 na výzkum a vývoj 19,2 miliardy korun, o polovinu více než před třemi lety,“ uvedl Mana.

Ve vysokoškolském sektoru byly výdaje na výzkum a vývoj 24,7 miliardy korun, ve vládních výzkumných institucích 20,3 miliardy korun. Podíl výdajů na vědu a výzkum ve vládních institucích na HDP je v Česku druhý nejvyšší v EU po Německu, činil zhruba 0,3 procenta HDP. V podílu výdajů na vysokoškolský výzkum je Česko mírně pod evropským průměrem, dosahovaly zhruba 0,4 procenta HDP.

V minulém roce šlo do výzkumu a vývoje z domácích a zahraničních veřejných zdrojů 47,8 miliardy korun. Zdroje EU se na této částce podílely 7,8 miliardy korun. Zbývající prostředky byly vynaloženy ze soukromých zdrojů, tvořily 60 procent veškerých nákladů na vědu a výzkum.

Třicet procent žen

Loni bylo ve výzkumu a vývoji aktivních 122 tisíc pracovníků. Jejich podíl na celkové zaměstnanosti činil 1,6 procenta, a dosáhl tak průměru EU. Za posledních deset let se zvýšil o 0,6 procentního bodu.

Ženy byly mezi pracovníky ve výzkumu a vývoji zastoupeny ze třiceti procent, což je pod evropským průměrem. Podle ČSÚ je to způsobeno především tím, že v Česku mají významné zastoupení v podnikatelském sektoru provádějícím vlastní výzkum ta odvětví, ve kterých tradičně převažují muži.