Dodávky ropy Družbou do Česka se podle provozovatele obnoví v pátek nebo v sobotu

Události: Obnova dodávek ropy do ČR (zdroj: ČT24)

Jižní větví ropovodu Družba by měla začít téct ropa do Česka v pátek, nejpozději v sobotu. Řekl to Jaroslav Pantůček, předseda představenstva společnosti Mero, která je vlastníkem a provozovatelem tuzemské části potrubí. Ropa už podle Pantůčka teče na Slovensko i do Maďarska. Česká republika má aktuálně i bez dodávek ropovodem Družba dostatek ropy, a to až na tři měsíce.

„Zákazník MOL učinil patřičné kroky, které vedly k tomu, že ropovod na té jižní části pro Slováky a Maďary funguje. Jsem informován od našeho zákazníka, že identické kroky podniká dnes, takže očekávám, že velmi brzy, buď zítra, nebo nejpozději pozítří, ropa bude proudit také k nám,“ řekl ve čtvrtek Pantůček. V Česku zpracovává ropu Unipetrol, jehož vlastníkem je polská společnost PKN Orlen.  

Podle Pantůčka je potřeba získat povolení státu k tomu, že tranzitní poplatky budou vyňaty ze sankcí EU, že je možné je zaplatit, a tím situaci odblokovat. „Finanční analytický úřad již v průběhu dopoledne v souladu se sankčními předpisy obratem učinil veškeré úkony v jeho zákonné pravomoci nezbytné k tomu, aby opět mohla proudit ropa do České republiky,“ informovala mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová.

Předseda představenstva společnosti Mero ČR Jaroslav Pantůček o zastavených dodávkách ropy (zdroj: ČT24)

Poplatky se podle Pantůčka platí vždy na měsíc. Pokud bude jejich uhrazení ze strany FAÚ posvěceno, bude možné stejný způsob použít i příští měsíc.

Česko má ropy dost

Podle Pantůčka není důvod k obavám, protože Česko má zásoby minimálně ještě na dvanáct dnů v provozních zásobách pro rafinerie a na dalších 90 dnů jsou zásoby ve státních hmotných rezervách. Česko má podle něj také plnohodnotnou variantu zásobování Transalpinským ropovodem (TAL) z italského Terstu.

„Kapacita TALu se pro tuto chvíli navýšila o původně zmiňovaných 200 tisíc tun měsíčně, což je zajímavé navýšení kapacity, ale pořád to není dostatečné navýšení kapacity pro trvalou potřebu České republiky, která je zhruba sedm miliionů tun,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Ukrajina tranzit ropy zastavila 4. srpna, protože nedostala z Ruska peníze za srpnový tranzit. Rusko sice peníze odeslalo, ale ještě v červenci se mu v důsledku protiruských sankcí vrátily zpět. Tranzitní poplatek v zájmu obnovení dodávek ropy pak Ukrajině poslala slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL. Toto řešení se však podle slovenského přepravce ropy Transpetrol netýká dodávek do Česka.

Slovensko informovalo o obnovení dodávek ropovodem Družba na své území už ve středu. Maďarská vláda ve čtvrtek uvedla, že zásobování Maďarska ropou nebylo navzdory přerušení dodávek ohroženo, protože země má dostatečné zásoby na několik týdnů, informovala agentura MTI.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví – severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Tranzit ropy severní větví podle dřívějších informací pozastaven nebyl.