Rusko „krachuje seshora“, míní Sedláček. Moskva se už podle Nidetzkého potýká s velmi bolestivými sankcemi

Události, komentáře: Zůstává bankovní trh stabilní? (zdroj: ČT24)

Rubl zažívá historický pád. Kvůli západním sankcím vůči Rusku oslabil za pondělí k dolaru o víc než pětinu. Podle viceguvernéra ČNB Tomáše Nidetzkého je zmrazení devizových rezerv pro Kreml bolestivou sankcí, ekonom ČSOB Tomáš Sedláček si myslí, že sankce už jsou takřka na „plné palebné síle“. Oba také v pořadu Události, komentáře mluvili o tom, jak krize ovlivní ceny energií.

Rubl rekordně oslabil kvůli oznámení o odstřižení některých bank od platebního systému SWIFT i kvůli zmrazení části devizových rezerv, hlavně těch, které ruská centrální banka drží v dolarech nebo eurech. Moskevská akciová burza pak v pondělí kvůli obavám z kolapsu vůbec neotevřela. Rusům teď budou navíc chybět i peníze z obchodu. Firmy po celém světě oznamují konec spolupráce se zemí.

„Z ekonomických opatření, co je mimořádné, tak je zmrazení devizových rezerv ruské centrální banky, zákaz obchodu s ní, s ministerstvem financí Ruské federace, s investičními fondy. To je velmi mimořádné a bolestivé opatření. Můžeme to vidět na tom, co se děje v Rusku, například rapidní zvýšení úrokových sazeb,“ hodnotí viceguvernér ČNB Nidetzký.

Odpojení ze SWIFT, tedy organizace, která zajišťuje platební styk po celém světě, podle něj provází jedna citlivá otázka. „Rusko je významným dodavatelem zemního plynu, ropy a surovin do Evropy. Pokud se totálně vypne SWIFT, je otázka, jakým způsobem budou vypadat peněžní transakce za plyn a ropu,“ podotýká Nidetzký.

Zabavení zmrazeného majetku?

Podle ekonoma Sedláčka z ČSOB lze sankce už stupňovat jen málo, protože jsou podle něj už téměř „na plné palebné síle“. Majetek by se místo zmrazení mohl ještě zabavit, poznamenal. Sedláček upozornil, že Rusko je jediná oblast našeho světa, která za posledních třicet let extrémně zchudla svoji populaci, zároveň je tam ale největší počet miliardových boháčů. „Pokud těmto lidem ty peníze zabavíme a potom je dáme na poválečnou obnovu, ať už Ruska, nebo Ukrajiny, tak si myslím, že uděláme dobře,“ dodává.

Sedláček si myslí, že sankce nedopadají primárně na nejchudší obyvatele, Rusko podle něj „krachuje seshora“. To se podle něj může stát relativně rychle.

Rolí sankcí je podle něj i to, že se proti prezidentovi Vladimiru Putinovi obracejí „jeho vlastní oligarchové“. „Na ulicích máte lidi, kteří čekají před bankou, protestující proti nelidské válce, inteligence nebo kamarádi Putina opouští, takže jediné, co nám chybí k totálnímu vítězství, je puč v armádě,“ myslí si.

Dopad na peněženky Čechů

Mluví se ale o dopadu krize na ceny energií v Evropě, které se už tak extrémně zvedly. Podle Nidetzkého eskalace konfliktu bude mít krátkodobé negativní dopady na ekonomiku a na inflaci. „Má to ještě jeden rozměr – to o čem se bavíme, má dopady na kurz koruny a oslabení koruny samozřejmě povede i ke zdražení dovozu,“ dodává.

Sedláček mluvil o režimu redistribuce plynu zejména do kritických oblastí. „Pokud by došlo k totálnímu uzavření jakékoliv energetické dodávky z Ruska, tak veškeré modely říkají, že by Evropa měla toto přežít celkem bez problémů,“ tvrdí.