Moldavsko uhradilo ruskému Gazpromu peníze, které mu dlužilo za plyn

Moldavsko uhradilo ruské plynárenské společnosti Gazprom peníze, které jí dlužilo za dodávky zemního plynu. Oznámila to rusko-moldavská plynárenská společnost Moldovagaz. Kvůli neuhrazené platbě hrozilo, že Gazprom dodávky plynu do Moldavska zastaví.

Společnost Moldovagaz v prohlášení uvedla, že Gazpromu uhradila dluh za plyn spotřebovaný v říjnu a v první polovině listopadu. Pátek byl podle agentury AFP konečným termínem pro uhrazení dluhu kolem 65 milionů eur (zhruba 1,7 miliardy korun).

Gazprom v pondělí varoval, že by kvůli neuhrazené platbě mohl dodávky plynu do Moldavska do 48 hodin přerušit. Ve středu pak oznámil, že k přerušení dodávek zatím nepřikročí a že uhrazení dluhu očekává v pátek.

„Problém je vyřešen,“ prohlásil podle agentury Reuters mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. V pondělí Gazprom varoval, že by kvůli neuhrazené platbě mohl dodávky plynu do Moldavska do 48 hodin přerušit. Ve středu pak oznámil, že k přerušení dodávek zatím nepřikročí a že uhrazení dluhu očekává v pátek.

Stav nouze kvůli obavám o energie v Moldavsku

Moldavský parlament ve čtvrtek schválil rozpočtové úpravy, aby tak umožnil splatit dluh a odvrátil v zemi energetickou krizi. Moldavsko je bývalou sovětskou republikou a v současnosti patří mezi nejchudší země v Evropě.

Gazprom se koncem října dohodl s Moldavskem na prodloužení smlouvy o dodávkách zemního plynu o pět let. Platnost smlouvy vypršela na konci září. Jednání o jejím prodloužení komplikovaly neshody kolem ceny plynu i dluhů za dřívější dodávky. Moldavsko se během rozhovorů kvůli obavám z nedostatku energie dokonce rozhodlo vyhlásit stav nouze.

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell v říjnu prohlásil, že Moskva využívá zemního plynu k zastrašování Moldavska. Kreml však odmítá, že by se snažil využít rozhovorů o dodávkách plynu k vytváření politického nátlaku.