Výnosy holdingu CZG meziročně vzrostly o víc než čtyřicet procent. Pomohla akvizice amerického Coltu

Holding CZG - Česká zbrojovka Group SE vykázal za první letošní pololetí výnosy 4,7 miliardy korun. Jde o meziroční nárůst o 40,6 procenta. Čistý zisk činil od ledna do června 587,9 milionu korun, což představuje ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 nárůst o čtyřiapadesát procent.

Z konsolidovaných neauditovaných finančních výsledků holdingu vyplývá, že jeho hospodaření pozitivně ovlivnilo posílení prodeje zbraní v USA, Africe a Asii. Projevila se také akvizice společnosti Colt a konsolidace jejích výnosů do celkového hospodaření CZG od jednadvacátého května letošního roku.

Podle prezidenta a předsedy představenstva Jana Drahoty má za sebou zbrojařská firma rekordní pololetí. „Poptávka po našich produktech je i nadále vysoká a převyšuje naše současné výrobní kapacity.“

Ve srovnání s loňským rokem společnost prodala za prvních šest měsíců roku 2021 o 33,3 procenta více zbraní. Šlo o 304 322 kusů. 

Na celkových výnosech holdingu se od ledna do konce června podílely z 62,5 procenta prodeje v USA a z 10,7 procenta prodeje v Evropě mimo Česko. Přímo v ČR tvořil podíl na celkových výnosech skoro 2,9 procenta. Výnosy v Africe dosáhly 10,5 procenta a v Asii 6,1 procenta. Výnosy v Kanadě činily přes 3,3 procenta a ostatní státy světa čtyři procenta.

Ukazatel EBITDA společnosti vzrostl za první pololetí ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 o dvanáct a půl procenta na 984,1 milionu koruny. Důvodem je hlavně významný růst globálních prodejů především mimo Evropu.

EBITDA znamená hospodářský výsledek před započtením úroků, daní a odpisů.

Firma očekává dobré výsledky i na konci roku

Vzhledem k příznivému vývoji hospodaření management předpokládá, že se budou celkové roční výnosy pohybovat v rozmezí 10,34 až 10,64 miliardy korun. Předpokládaná výše EBITDA by letos mohla dosáhnout 1,99 až 2,19 miliardy korun.

Za celý loňský rok vykázal holding výnosy 6,7 miliardy korun, provozní výsledek hospodaření přesáhl 1,056 miliardy korun.

Skupina vyrábí ruční palné zbraně pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov nebo sportovní střelbu. Prodává je pod značkou Česká zbrojovka, která má více než osmdesátiletou historii. Dále vyrábí zbraně se značkami CZ-USA, Colt, Colt Canada, Dan Wesson, Brno Rifles a 4M Systems.