Restaurace, hotely i další služby postupně začínají zvyšovat ceny. I kvůli zdražení materiálů

Události: Růst cen v pohostinství (zdroj: ČT24)

S otevřením zahrádek už některé restaurace zvýšily ceny, především u piva. Ty, které zatím váhají, se bojí o zákazníky. Po znovuotevření je totiž potřebují získat zpět. Podobně uvažují i hoteliéři. Ceny porostou nejdřív v turisticky atraktivních oblastech, například na horách nebo v lázních. Češi si ale budou muset připlatit i za kosmetické služby, masáže nebo kadeřníka.

Například Bar Applaus v Ostravě–⁠Zábřehu zdražil půllitr piva o korunu. Nejprodávanější jedenáctka tak nově stojí 32 korun. „Což ještě se dá myslím unést. Samozřejmě jsme se chtěli vyhnout nějakému zdražování, protože jsme nechtěli odradit zákazníky, když už je to konečně otevřené,“ řekla provozní Veronika Čudková. Ceny ostatních nápojů a jídla proto zatím nezvyšují. I když by po nucené pauze chtěli.

„Byli jsme de facto bez příjmů, takže si to potřebujeme nějak vykompenzovat,“ dodala Čudková. 

Jak zákazníci dovolí

Navýšení cen by pochopila Nikola Micková, která téměř denně chodí do pražského Bistra Na Kavčích Horách. „Budu ráda, když budou otevření, a podpořím je za jakékoliv situace,“ dodala.

Jenže tady se bojí, že by po zdražení přišli o zákazníky. A tak ceny, i přes zvýšené náklady, zatím nechávají při starém. „Nechceme ty lidi zarmoutit ani zklamat, takže já si myslím, že v letošním roce nepřemýšlíme o tom, že bychom zdražili, i když by se nám to hodilo,“ poznamenal jednatel bistra Karel Dvořáček. 

Zdražení do deseti procent?

I v pražském Vallmo restaurantu spoléhají hlavně na stálé zákazníky a na kvalitní gastronomii. Tady už si ale hosté za jídlo připlatí, zhruba o deset procent. „Suroviny jdou nahoru, to je normální. Myslím si, že kdo se pohybuje v gastru nebo aspoň to trošku vidí, tak prostě ví, že se to musí zvýšit,“ řekl spolumajitel Petr Flek.

Zdražení předpokládá tam, kde to bude možné, i prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. „Počítáme s tím, že se zvýšení cen bude pohybovat kolem pěti až deseti procent.“

Podobně budou své služby zdražovat i někteří hoteliéři. Například v penzionu v Kozlovicích na Frýdecko-Místecku. V pondělí čekají na příjezd prvních hostů. Ty ještě ubytují za ceny jako dřív. „Příští rok možná o nějakou stovečku půjdeme nahoru,“ doplňuje majitel Areálu Na mlýně Petr Mikunda.

Klienty nyní potřebují nalákat i do Ústí nad Labem. Zatím za stejné peníze. „Je to kolem 1400 korun ubytování v jednolůžkovém pokoji se snídaní a kolem 1600, 1700 korun ve dvojlůžkovém pokoji se snídaní,“ vyjmenovává ředitel Clarion Congress hotelu Ústí nad Labem Vít Kotě. Příští sezonu už ale zdražování nevylučují. Podobně se podle asociace zachovají i ostatní majitelé hotelů a penzionů.

  • Za zvyšováním cen v gastronomii a ubytování nestojí jen „dohánění ztrát“ po uzavření kvůli pandemii. Vliv má i inflace. Ta v dubnu meziročně stoupla o 3,1 procenta. Největší vliv mělo zdražení pohonným hmot, meziročně o víc než 16 procent. Stouply i ceny lihovin a piva. 
  • Zdražily  i některé potraviny. Například kilogram jablek stojí v průměru 39 korun. Loni na začátku roku byl o téměř šest korun levnější. O necelých 40 haléřů od loňského ledna podražilo lahvové světlé pivo. Připlatíme si i za mouku. Cena pšeničné hladké se oproti loňskému lednu zvýšila o téměř jednu korunu za kilo.
  • Ne všechny potraviny však takto zdražovaly. Například brambory zlevnily asi o čtvrtinu. Drobný pokles je patrný také u cen másla nebo vepřového.

Hlouběji do peněženky budou muset sáhnout všichni, kdo se chystají například na opravu bytu nebo auta. Víc peněz budou stát i kosmetické služby nebo kadeřníci.

Ceny materiálů letí vzhůru

„Museli jsme zdražit, protože vstupní ceny materiálů šly na kuchyně, skříně a podobné věci řádově o 10 až 15 procent, dejme tomu. A na konstrukční materiály, ze kterých jdou pergoly, různé přístřešky a tak, ty šly o 80 procent,“ řekl spolumajitel truhlářství Štička ve středních Čechách Jan Štička. 

„Truhlářství se věnuji deset let a nikdy jsem nezažil, že by cena takhle stoupla jako za poslední rok,“ dodal. 

To potvrzuje i truhlář Michal Kroupa z Plzně. Navíc poukazuje i na nedostatek materiálu, který se na růstu cen podepisuje ve velkém. „Před koronou jsme byli zvyklí na dodací termíny do druhého dne. Dneska se posouvají na týdny i měsíce.“

Vyšší ceny lze čekat i v jiných oborech. Během následujících týdnů se budou zvedat nejčastěji o pět až dvacet procent. Například za hodinu práce eletrikáře nebo malíře se nyní v průměru platí 250 korun. Hodinovému manželovi 270 a za vývoz jímky běžně od osmi set do tří tisíc.

V autoservisech se za práci mechaniků platí nejčastěji od čtyř set do tří tisíc korun. Záleží na tom, zda jde o malou, místní autoopravnu, nebo o značkový servis luxusních vozů.

Kadeřníci budou zdražovat postupně

Češi si ale budou muset připlatit i za kosmetické služby, masáže nebo kadeřníka. „Zdražovat se bude zhruba o osm procent, ale není to plošné,“ uvádí předseda představenstva Asociace kadeřníků ČR Václav Pražák. Zmiňuje i zvýšené náklady často spojené s hygienou, s dezinfekcí. Svůj dopad má i to, že počet klientů je omezen.

Kadeřníci i kosmetičky tvrdí, že po otevření není zájem o jejich služby tak velký, jako byl před rokem. Proto bude zdražování postupné, protože chtějí nalákat zákazníky zpět.