Pět týdnů dovolené nabízí zatím jen některé firmy, k paušálnímu zavedení se objevil další návrh

Pět týdnů dovolené? (zdroj: ČT24)

Komunisté v těchto dnech rozhodují o další toleranci menšinové vlády. Vadí jim třeba i to, že zatím neprošel návrh na zavedení pětitýdenní dovolené. Ten sice vládní strany slíbily podpořit – část opozice chce ale jednání blokovat. KSČM proto chce iniciovat svolání mimořádné schůze. Návrh na pětitýdenní dovolenou mezitím předložili i poslanci ČSSD.

Místo čtyř týdnů dovolené rovnou pět představuje dobrovolný benefit, který firmám umožňuje lákat pracovníky, tvrdí zaměstnavatelé. Podle odborů by ale mělo jít o povinnost. „Už několik desítek let sjednáváme delší dovolenou. Daří se nám to, teď už je čas na to, abychom měli všichni pět týdnů dovolené,“ říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Ředitel odboru legislativy Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič však míní, že by zavedení pátého týdne hospodářskou situaci nyní velmi těžce zkoušených firem zhoršilo.

Podle odhadů Svazu průmyslu a dopravy zmíněný benefit každopádně nyní nabízí zhruba sedmdesát procent firem, většinou ty velké.

„Nevidíme důvod, proč mají být dvě kategorie zaměstnanců, ti, co mají pět týdnů, a ti, co mají jen čtyři. Podle nás to pracovní místa neohrozí, naopak, zaměstnanci budou výkonnější,“ argumentuje však místopředseda ČSSD a předkladatel návrhu Ondřej Veselý.

Navrhované změny v zákoníku práce podle ČSSD
Zdroj: ČT24

Poslanci sociální demokracie chtějí mimo to prosadit ale také zkrácení pracovní doby nebo mechanismus na valorizaci minimální mzdy, kterou chtějí navázat na mzdu průměrnou. To vše navrhují projednat zrychleně, bez možnosti úprav. Postup můžou další kluby vetovat.

„Rozhodně si nemyslím, že je reálné to projednat podle paragrafu 90. A myslím si, že jde spíš o předvolební kampaň,“ konstatuje místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Komunisté usilují o pětitýdenní dovolenou

V Poslanecké sněmovně je přitom už návrh komunistů, který rovněž počítá s povinnou pětitýdenní dovolenou. I když strana, která toleruje menšinový kabinet, má předjednanou podporu vládních stran, tak některé opoziční otevřeně říkají, že hlasování chtějí blokovat.

„Je to platba vlády za podporu komunistům, ale ať si platí vlastními zdroji a ne tím, že zatíží podnikatele,“ zdůrazňuje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se za vládnutí ale vždy platí nějakými politickými kompromisy. A tohle je jeden z nich, uvedla.

„Asi nemá smysl dávat klasické projednávání zákoníku práce ve sněmovně. Budeme svolávat mimořádnou schůzi, podpisů bychom měli mít dostatek, to znamená určitě čtyřicet,“ uvedla místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Hana Aulická Jírovcová (KSČM).

Komunisté chtějí iniciovat svolání mimořádné schůze během dubna.