Brno zvažuje kvůli pandemii prodej Technologického parku. Nevlastnilo ho ani rok

Brno zvažuje prodej části nebo všech akcií Technologického parku. Téměř jediným vlastníkem se přitom stalo teprve na začátku letošního roku, kdy odkoupilo padesát procent akcií od dubajské společnosti P&O za 559 milionů korun. Už před tím vlastnilo téměř polovinu, jednu akcii má Vysoké učení technické v Brně. Důvodem možného prodeje jsou propady příjmů v rozpočtu města kvůli pandemii koronaviru.

Původně jednal o nabytí poloviny akcií Jihomoravský kraj, jeho zastupitelstvo ale nákup neschválilo. Firma proto oslovila Brno. „Chtěli jsme, aby tam směřovaly společnosti zabývající se inovacemi či výzkumem, ale nyní vnímáme, že tato společnost je zbytnou pro město. Při koaličních jednáních se o variantě prodeje opakovaně bavíme,“ řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Jakou část akcií město prodá či za kolik je nabídne, zatím není jasné. „Necháváme si zpracovat znalecký posudek, který nám ocení hodnotu akcií, a podle toho se rozhodneme. Uvažujeme, že prodáme asi všechny, ale variant je více. Je možné prodat pouze část nebo vyčlenit nějakou nemovitost a nechat si ji ve vlastnictví města,“ dodala Vaňková.

Město si může půjčit až dvě miliardy korun

Brněnští zastupitelé v úterý kvůli propadům v rozpočtu také schválili navýšení limitu kontokorentního úvěrového financování u dvou bankovních ústavů. Místo jedné miliardy korun si příští rok může město půjčit až dvě miliardy.

Technologický park existuje přes 20 let a pronajímá 60 tisíc metrů čtverečních kanceláří. K dispozici má ještě 60 tisíc metrů čtverečních pro stavbu kanceláří a dalších 60 tisíc metrů má sloužit podle územního plánu pro bydlení. Sídlí tam výzkumné a inovativní firmy.