Návrat optimismu investorů posiluje korunu. Vrátila se do stavu před koronavirovou krizí

Události: Koruna začala posilovat (zdroj: ČT24)

Česká měna už posílila na úroveň, kde byla před koronavirovou krizí. Euro stojí zhruba 26 korun. K normálu se vrací i vývoz českých firem. Zatímco v květnu a dubnu objem exportu propadl o desítky procent, v červnu už byl srovnatelný se stejným měsícem loňského roku.

Firma Amirro, která vyrábí zrcadla, exportuje tři čtvrtiny své produkce. Zboží směřuje například do Německa, Rakouska či Finska. 

Nedávné oslabení koruny vůči euru podniku pomohlo, říká jeho ředitelka Lucie Hronová. „Navíc někteří němečtí zákazníci využili podpůrných programů od své vlády a podařilo se jim splatit nám některé dlouhodobé pohledávky,“ dodala.  

Kurz koruny vůči euru
Zdroj: Patria.cz

 Kurz koruny a dopady koronaviru se odrážejí nejenom u společností, které jsou zaměřeny na export, ale i u těch, které zboží do Česka dovážejí. 

Například společnost Wine & Grappa dováží veškeré zboží přímo z Itálie. V poslední době se ale kvůli nastalé situaci musela soustředit hlavně na lepší plánovaní objednávek u dodavatelů. „Museli přejít z dvousměnného či třísměnného provozu na jednosměnný. Tím se prodloužily dodací lhůty, což pro nás znamená určité riziko výpadku zboží,“ uvedla majitelka firmy Michaela Kašková. 

Místo pár dní nyní čekají na zboží z Itálie dva týdny. Zdražila jim i doprava. Ceny kvůli tomu zatím měnit nemuseli, pokud ale koruna znovu oslabí, přepisování ceníků se nevyhnou. „Kdyby všechno mělo jít nahoru, kurz, náklady, ceny dodavatelů, tak to už bychom prostě nedali,“ doplnila Kašková.  

Kurz koruny vůči dolaru
Zdroj: Patria.cz

V poslední době ale koruna posiluje. „Kurz koruny pravděpodobně už má hlavní posilování za sebou, protože hlavním faktorem posilování byl návrat optimismu mezi investory. Koruna patří zatím ještě pořád spíš k rizikovějším aktivům, takže byla krizí poškozená,“ řekl analytik České spořitelny Michal Skořepa. 

Koruna by podle něho měla do konce roku posílit maximálně už jen o pár desítek haléřů.