Předseda komunistů Filip navrhne straně, aby podpořila rozpočet s rekordním deficitem

Události: Komunisté zřejmě podpoří rozpočet (zdroj: ČT24)

Předseda KSČM Vojtěch Filip navrhne vedení strany, aby komunisté ve sněmovně podpořili vládou navržený schodek státního rozpočtu ve výši 500 miliard korun na letošní rok. S místopředsedou komunistů Stanislavem Grospičem připravili doporučující usnesení, které předloží v sobotu Výkonnému výboru KSČM. Lidovci se rozhodnou o podpoře podle toho, zda projdou jejich pozměňovací návrhy na podporu rodičů nebo na výstavbu bytů.

Filip mluvil o podpoře rozpočtu v pátek odpoledne s premiérem Andrejem Babišem (ANO). ČT pak řekl, že má signály z krajských organizací KSČM, ve kterých zatím převažuje názor rozpočet podpořit.

O podpoře navržené změny rozpočtu bude vedení KSČM jednat v sobotu dopoledne. Nejprve zasedne Výkonný výbor, později otázku probere i širší vedení v podobě Ústředního výboru KSČM.

Menšinový kabinet ANO a ČSSD navrhl kvůli dopadům šíření koronaviru nárůst deficitu na 500 miliard korun, nemá k tomu ale zatím podporu dalších sněmovních stran. Zástupci vlády tento týden jednali s částí opozičních stran i s KSČM, která vládu toleruje, ale k podpoře rozpočtu se dosud stavěla vlažně. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se proto setkala s komunistickou předsedkyní rozpočtového výboru sněmovny Miroslavou Vostrou. Vostrá po setkání naznačila, že vedení KSČM rozpočet doporučí podpořit.

Filip ocenil, že po jednáních s vládou mají komunisté jasno, kam bude deficit směřovat. „Jsem rád, že směřuje do těch prioritních oblastí programu KSČM, ať jsou to investice, investice do obcí, investice do lidí, platy v sociální sféře, to jsou věci které jsou pro nás důležité,“ řekl ČT. 

Komunisté původně chtěli schodek nižší. Podle Vostré bude KSČM nyní požadovat, aby byly vyčleněny peníze na rozvoj on-line výuky ve školách a aby byly zhruba dvě miliardy určeny na odměny pro sestry v sociálních službách.

Lidovci zvýšení deficitu podpoří, pokud projdou jejich návrhy

Lidovci se rozhodnou o podpoře pro zvýšení deficitu letošního státního rozpočtu na 500 miliard korun podle toho, zda projdou jejich pozměňovací návrhy na podporu rodičů nebo na výstavbu bytů. V pátek se na tom dohodla celostátní konference strany. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka o postoji strany bude informovat premiéra Andreje Babiše (ANO), rozhodnutí o případném dalším jednání nechává na předsedovi vlády.

Lidovečtí poslanci na úterním jednání sěmovny navrhnou zvýšení důchodů matkám o 500 korun za každé vychované dítě, mimořádný příspěvek pracujícím rodičům 5000 korun za vyživované dítě a soubor opatření pro podporu výstavby obecního bydlení. „Pokud (návrhy) neprojdou, tak není důvod, abychom jako KDU-ČSL pro rozpočet hlasovali,“ řekl Jurečka.

Podle předsedy KDU-ČSL strana uvažuje o podpoře zvýšení deficitu kvůli tomu, že země prochází nejhorší hospodářskou krizí od 30. let minulého století. Podle něj je důležité udělat maximum pro to, aby se země vyhnula krachům firem a propadu lidí do dluhových pastí.