Důvěra domácností a jejich výdaje budou pro ekonomiku životně důležité, shodli se Schillerová a Stanjura

Speciál ČT: Česko na ekonomické křižovatce (zdroj: ČT24)

Velmi důležitým prvkem pro další vývoj tuzemské ekonomiky bude důvěra domácností, shodli se v ČT předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ta zároveň uvedla, že vládou přijatý deficit státního rozpočtu na letošní rok ve výši 500 miliard korun, který bude předložen sněmovně v nouzovém režimu ke schválení, by měl být již definitivní. Neměl by se tedy již letos dále zvyšovat.

To, jak budou domácnosti utrácet, zda nezmění své spotřebitelské zvyky, které měly do března, bude pro vývoj hospodářství velmi důležité, uvedl Stanjura. Stát by podle něj měl udělat také vše pro to, aby nehrozila druhotná platební neschopnost, aby se firmy nebály investovat. 

Schillerová s tím souhlasila. Dodala, že pro vládu jsou nyní důležité investice firem i obcí a krajů.  

Makroekonomické prognózy dalšího vývoje českého hospodářství se různí. Například OECD pro letošek predikuje propad až 9,6 procenta (při nástupu druhé vlny epidemie by pak mohlo být dokonce minus 13,2 procenta). Pro příští rok pak očekává růst hrubého domácího produktu 5,2 procenta (respektive 1,7 procenta při druhé vlně). 

Schillerová k tomu uvedla, že ministerstvo financí nyní nebude dělat žádnou prognózu, protože situace se stále vyvíjí a proměnných je moc. Nový odhad by měl vzniknout až v srpnu v souvislosti s přípravou státního rozpočtu na příští rok. Dřívější předpověď ministerstva z dubna odhadovala propad na 5,6 procenta, ale situace se od té doby výrazně změnila. 

Z květnového pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 13 tuzemských odborných institucí pak vyplynul očekávaný propad v letošním roce o 7,6 procenta. Příští rok by ale měla ekonomika stoupnout o 5,8 procenta.

Stanjura připustil, že informací je relativně málo. Propad k až 10 procentům by považoval za katastrofu. K zatím relativně příznivému vývoji na trhu práce poznamenal, že situace se bude zhoršovat a ODS bude navrhovat opatření, aby se zaměstnavatelé nebáli vytvářet nová pracovní místa.

Kam půjdou peníze, když schodek dosáhne půl bilionu?

Oblastí, kde se Schillerová a Stanjura výrazně lišili, byla výše odhadovaného deficitu státního rozpočtu pro letošní rok.  

Zástupce ODS předložený návrh na 500 miliard označil za věštění z křišťálové koule, pro které chybí analýza. U zhruba 200 miliard neví, kam by směřovaly. Pokud by to bylo do přímé podpory, tak by to jeho strana ve sněmovně podpořila. Jinak 500 miliard schodku považuje za „děsivé číslo,“ které podle něho vzniklo naslepo. 

Ministryně financí uvedla, že při minulém zvýšení plánovaného deficitu na 300 miliard bylo ve vládní rozpočtové rezervě kolem 78 miliardy. Při schodku 500 miliard a při očekávaných propadech příjmů rozpočtu by mělo být v rezervě na 136 miliard. To vše by mělo pokrýt očekávané výdajové programy, například Antivirus A, B i C, kde se předpokládá účinnost do konce srpna.