Nákupy se v posledních dnech zvýšily asi o třetinu. Babiš vyrazil do skladů řetězců

Události: Nákupy po nouzovém stavu (zdroj: ČT24)

Není potřeba dělat si doma zásoby potravin, to je stále apel vlády. Přímo ve skladech obchodních řetězců o tom v pátek mluvil premiér Andrej Babiš (ANO) s jejich vedením.

Podle vedení řetězců se obrat zvýšil zejména poté, co zůstali doma školáci. „Vidíme takové víkendové nákupy uprostřed týdne. Jsme schopni toto zásobovat, máme extra směny,“ uvedl mluvčí řetězce Albert Jiří Mareček.

„Není žádný důvod k obavám. Znovu říkám, kupujte normálně,“ říkal premiér při návštěvě.

Obchody s potravinami zůstanou otevřeny pořád

V dalším skladu, tentokrát řetězce Tesco, se v pátek zpracovaly dodávky od tří stovek kamionů. „Kontinuálně zásoby jsou, dodavatelé jsou, my jsme připraveni,“ řekl výkonný ředitel Tesca Patrik Dojcinovic. Momentálně se tam chystaly zásilky potravin pro seniory v odlehlých oblastech.

Premiér navštívil tři sklady velkých obchodních řetězců v okolí Prahy. Zároveň ubezpečil, že neplánuje uzavírání obchodů o víkendu, jak udělaly některé okolní státy. A dodal, že potravinové obchody budou otevřeny pořád. Omezený nebude dovoz ani vývoz.

Ve čtvrtek, kdy byl vyhlášen nouzový stav, vyjeli někteří lidé večer pro zásoby do obchodů. Tentokrát ale podle obchodníků nebyl nával tak velký. Objemy nákupů se podle svazu obchodníků zvýšily v posledních dnech o třetinu.

Zájem byl hlavně o potraviny

Parkoviště před obchodními domy na pražských sídlištích se ve čtvrtek večer, šest hodin po vyhlášení stavu nouze, zaplnila o něco víc než obvykle. Podobné to bylo i v dalších městech. Na parkovišti jednoho z největších nákupních center v Karlových Varech pak byly hodinu před zavírací dobou stále desítky aut.

Naopak u jednoho z brněnských supermarketů bylo v devět hodin parkoviště poloprázdné. Lidé sice nakupovali, ale málokdo z nich odjížděl k pokladně s plnými vozíky. V regálech chyběly pouze některé druhy trvanlivých potravin.

„Ono i v té době té největší paniky z pultů mizely jenom ty nejlevnější potraviny nebo ty ve slevě,“ upřesnil prezident Svaz obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Lidé se zásobili mimo jiné také těstovinami. Podle obchodníků i výrobců jejich nedostatek nehrozí a to přes to, že dovozci nyní začínají mít problém s jejich importem. „Máme zboží v Itálii, ale nejsou přepravci, toto řešíme,“ uvedla majitelka ICBC Alena Váchová .

„V České republice se vyrobí na hlavu, to znamená včetně kojenců, řádově 6,3 kilogramu těstovin za rok. Vlastní výrobou pokrýváme prakticky 90 procent. Zbytek se dováží,“ doplnil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD)

Těstoviny produkují v Česku dva hlavní podniky, které pokrývají 65 procent trhu. Průměrná roční spotřeba na osobu je osm kilogramů.