Akcie v rekordním pádu. Obavy investorů z koronaviru se prohlubují

Čtvrtek byl na evropských akciových trzích ve znamení prudkého propadu. Burzy v Paříži, Miláně a Madridu zaznamenaly nejvyšší propad od svého založení. Burza v Londýně klesla nejvíce od října 1987, ta frankfurtská od roku 1989. Tvrdý zásah dostal i Wall Street.

Panevropský akciový index STOXX 600 uzavřel čtvrteční obchodování snížením o 11,38 procenta na 295,25 bodu. To byl jeho nejvyšší zaznamenaný pokles v historii. Britský FTSE 100 se propadl o 10,87 procenta. Znamená to jeho nejvyšší denní propad od takzvaného černého pondělí, tedy od 19. října 1987, kdy se akciové trhy zhroutily. Německý DAX přišel o 12,24 %  a francouzský CAC 40 o 12,28 procenta.

Poklesu evropských akcií nezamezila ani opatření, která ve čtvrtek oznámila Evropská centrální banka (ECB). Ta zároveň ponechala úrokové sazby beze změny. ECB také zhoršila výhled ekonomiky eurozóny a její šéfka Christina Lagardeová nevyloučila recesi.

Zasažena byla  i pražská burza. Index PX ztratil 7,84 procenta na 815,74 bodu. Byl to nejvýraznější propad od hospodářské krize v roce 2008. Pokles dostal index na nejnižší hodnotu od července roku 2016. Česká měna ve čtvrtek vůči euru oslabila na 26,23 Kč/EUR a je tak nejslabší od června 2017. K dolaru oslabila na 23,67 Kč/USD, na nejslabší úroveň od září.

Těžké časy i na Wall Streetu

Ztrácely rovněž americké akcie. Index Dow Jones, zahrnující třicet předních akcií poklesl o 9,99 procent, širší S&P 500 o 9,51 % a index technologického trhu Nasdaq o 9,4 procenta. Propad indexů Dow Jones a S&P 500 byl nejvyšší od roku 1987. Krátce po zahájení přitom Dow Jonesův index  ztrácel 7,2 procenta. Obchodování proto bylo automaticky na 15 minut pozastaveno. 

Americký prezident Donald Trump v noci na čtvrtek ohlásil 30denní zákaz cestování z Evropy do USA, s výjimkou Británie. Omezení, které má v USA zpomalit šíření nového koronaviru, bude platit od páteční půlnoci. Pod velký tlak se proto dostaly akcie leteckých přepravců, například aerolinek Air France-KLM a Lufthansa.

Oslabily i asijské akcie, Austrálie míří do recese

Propady jsou výrazné i na asijských akciových trhích. Hlavní index tokijské burzy Nikkei klesl o 4,4 procenta na 18 559,63 bodu. To představuje jeho nejnižší závěrečnou hodnotu za téměř čtyři roky. Vývoj na trhu s termínovými kontrakty signalizuje rovněž výrazný propad evropských akcií.

Index australské akciové burzy S&P/ASX 200 se ve čtvrtek propadl o 7,4 procenta na 5304,60 bodu. Zaznamenal tak nejprudší pokles od globální finanční krize a obchodování uzavřel na nejnižší úrovni za více než tři roky. „Pro Austrálii je nyní pravděpodobná technická recese,“ uvedla banka UBS.

Technická recese se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Austrálie by ji zažila poprvé od roku 1991.

Oslabily rovněž čínské akcie, index šanghajské burzy Shanghai Composite ztratil 1,5 procenta. „Zákaz cestování z Evropy (do USA) rozhodně všechny překvapil,“ uvedl jeden z analytiků společnosti ANZ. „Již nyní víme, že ekonomický dopad koronaviru je významný. Toto dodatečné opatření dopad na podniky výrazně zvýší,“ dodal.