Huawei se bude smět podílet na budování mobilních sítí 5G v Británii. Ale jen omezeně

Události ČT: Huawei se bude smět podílet na budování mobilních sítí 5G v Británii (zdroj: ČT24)

Británie povolí čínské společnosti Huawei Technologies omezený podíl na budování mobilních sítí páté generace (5G). Informovala o tom v úterý britská vláda. Varování před Huawei vydali v minulosti Američané, kritické stanovisko zaujal i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Huawei se nesmí podle Britů podílet na budování bezpečnostně důležitých sítí, dále sítí na místech, jako jsou vojenské základny či jaderné elektrárny, a jádra sítě. Co se týče zbytku pokrytí, nemůže překročit hranici 35 procent. Čínský podnik krok britské vlády vítá.

Spojené státy a odborníci ale varují, že v sítích 5G se stírá rozdíl mezi jádrem (core) a okrajem (edge) sítě a z toho vyplývá bezpečnostní riziko. Britská vláda konkrétně čínskou společnost nejmenovala, rozhodnutí se obecně týká „vysoce rizikových dodavatelů“.

„Chceme připojení k internetu světové úrovně, ale nesmí to být na úkor naší národní bezpečnosti. Vysoce rizikoví dodavatelé nikdy nebyli a nebudou součástí našich bezpečnostně nejdůležitějších sítí,“ uvedla ministryně Nicky Morganová, do jejíhož resortu spadá vedle kultury, médií a sportu i digitální oblast.

Britský parlament ale nešetřil kritikou. „Na Huawei bychom se neměli dívat jako na soukromou firmu, protože má důvěrné propojení s čínským komunistickým státem,“ uvedl vládní konzervativní poslanec Julian Lewis.

„Podle čínských zákonů každá čínská společnost má povinnost pomoci, pokud je o to požádaná. A to v tajnosti,“ nelíbí se Johnu Nicholsonovi, poslanci Skotské národní strany.

Rozhodnutí by ale mohlo narušit vztahy Londýna a Washingtonu. Spojené státy totiž Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu z budování svých sítí 5G vyloučily a ke stejnému postupu se snaží přimět i své spojence. 

Bílý dům a americké ministerstvo zahraničí na žádost o komentář agentury Reuters zatím nereagovaly. Agentura odkazuje na nejmenovaného představitele USA pověřeného vyjednáváním s Británií. Podle tohoto zdroje je omezení působnosti Huawei pozitivní, ale neúplné, a čínská společnost by podle něj neměla dodávat ani komponenty do takzvané periferie sítí 5G.

„Společnost Huawei uklidnilo potvrzení britské vlády, že můžeme dál spolupracovat se svými zákazníky a pokračovat v zavádění sítí 5G,“ uvedl viceprezident společnosti Huawei Victor Čang (Victor Zhang).

Vykalkulovaný kompromis?

Omezená působnost firmy Huawei při budování sítí 5G je podle zdrojů Reuters „vykalkulovaným kompromisem“, který může Londýn předložit Washingtonu jako tvrdé opatření a který zároveň přijmou britští operátoři, kteří už vybavení čínské společnosti používají.

Huawei je největším světovým výrobcem telekomunikačních zařízení. Firma tvrdí, že ji Spojené státy chtějí od britských sítí 5G odříznout proto, že žádná americká firma nemůže nabídnout odpovídající technologii za konkurenceschopnou cenu.

Z největších britských operátorů už vybavení Huawei používají například British Telecom či Vodafone. Ve valné míře jej ale zapojují na okraji sítě, nikoli v jádru, napsala agentura Reuters.

„Vodafone nepoužívá vybavení Huawei v jádru sítě, tedy jeho inteligentní části. Nyní společnost podrobí analýze možný dopad dnešního rozhodnutí na komponenty mimo jádro sítě (základnové stanice a přenosové spoje),“ uvedl v reakci Vodafone.

Čínská společnost Huawei chce v Evropě vybudovat nové tovární kapacity, ve kterých by vyráběla zařízení potřebná pro mobilní sítě páté generace. V prosincovém rozhovoru s kanadským listem The Globe and Mail to uvedl zakladatel a ředitel podniku Žen Čeng-fej. Firma podle něj rovněž plánuje přesun výzkumného centra ze Spojených států do Kanady. 

Německo se ještě rozhoduje

Jednotlivé evropské země nyní hledají vlastní postoj k firmě Huawei. Například v Německu rozhodnutí ještě nepadlo. Ale mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové v prosinci uvedl, že o tom, zda se čínská společnost Huawei Technologies a podobní dodavatelé zapojí do budování telekomunikačních sítí 5G v Německu, rozhodnou bezpečnostní aspekty, nikoli obchodní hledisko. Reagoval tak na varování čínského velvyslance Wu Kchena, že vyřazení Huawei by mohlo mít dopady na vzájemný obchod. 

„Naše pozice (při rozšiřování sítě 5G) se řídí potřebou bezpečnosti, nikoli pohledem průmyslu,“ uvedl mluvčí německé vlády Steffen Seiber. Konečné rozhodnutí v souvislosti s bezpečnostními kritérii v Berlíně ale ještě nepadlo a podle ministerstva vnitra věc ještě „nějaký čas“ potrvá.

Čínský velvyslanec připomněl, že na čínském trhu se prodávají miliony německých vozů, a varoval, že by pro Huawei nevýhodné německé rozhodnutí mohlo mít důsledky.

Maďarsku a Francii Huawei nevadí

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó loni v listopadu uvedl, že Huawei se bude podílet na výstavbě mobilní sítě páté generace v Maďarsku. Prohlásil, že jeho země nediskriminuje podniky na základě toho, z jaké země pocházejí, pokud respektují maďarské zákony a pravidla. Huawei bude podle ministra na projektu 5G spolupracovat s britskou firmou Vodafone a německou Deutsche Telekom. Samotný Deutsche Telekom přitom v prosinci „doma“ pozastavil uzavírání dohod ohledně budování své sítě 5G, dokud se nevyjasní postoj Německa k čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei.

Státní tajemnice na francouzském ministerstvu hospodářství a financí Agnés Pannierová-Runacherová v listopadu uvedla, že francouzská vláda nevyloučí čínskou společnost Huawei Technologies z budování sítí 5G. Bude mít ale právo prověřit všechny dodavatele zařízení pro tyto sítě kvůli případným bezpečnostním hrozbám.

Situace v Česku

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) předloni označil technologie Huawei a další čínské firmy ZTE za bezpečnostní riziko. Varování se týkalo systémů zařazených do takzvané kritické informační infrastruktury. Některé státní instituce pak omezily používání produktů těchto firem.

Huawei je dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro všechny tři české mobilní operátory. Technologii firmy využívá také největší český provozovatel telekomunikačních sítí CETIN.