Energetici odpojili třetí dukovanský blok. Odstavený zůstává do února i čtvrtý

Energetici odpojili od přenosové soustavy třetí výrobní blok Jaderné elektrárny Dukovany. Eletřinu tak vyrábí jenom polovina ze čtveřice bloků, protože již od Vánoc je odstaven i ten čtvrtý. Jen napůl bude elektrárna fungovat do prvního únorového týdne.

Z Dukovan se staly Vany, alespoň pokud jde o počet bloků dodávajících energii do přenosové soustavy. Začala plánovaná odstávka třetího bloku, která navazuje na odstávku čtvrtého bloku. Ta začala na Štědrý den, a přestože práce na něm o víkendu podle ČEZu skončí, energii ještě dodávat nezačne. Znovu by měl čtvrtý výrobní blok vyrábět eletřinu v prvním únorovém týdnu, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Předtím je ještě nutné provést kontroly a testy.

Podobně jako při odstávce čtvrtého bloku se i při odstávce třetího bude především měnit palivo. Podle mluvčího zároveň energetici provedou 26 technických a investičních akcí. U čtvrtého bloku energetici během odstávky měnili část jaderného paliva za nové.

Dukovany loni vyrobily 14,48 TWh elektrické energie, o 0,23 TWh víc než v roce 2018. Je to čtvrtá nejvyšší výroba za dobu existence této jaderné elektrárny.