USA a Čína podepsaly první část obchodní dohody. Má umožnit snížit americký schodek

Horizont ČT24: Dohoda USA a Číny (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump a čínský vicepremiér Liou Che podepsali v Bílém domě první část dlouho očekávané obchodní dohody. Z pohledu Američanů má výrazně snížit americký obchodní deficit, který v roce 2018 činil 419 miliard dolarů. Z pohledu Číňanů pak udržet významné odbytiště tím, že se zmírní současná obchodní „roztržka“ obou velmocí. Začala v roce 2018, kdy Washington uvalil cla na část čínského dovozu, na což pak Peking reagoval odvetným opatřením. Spirála kroků a protikroků poté pokračovala.

Obchodní dohoda s Čínou je historická, napravuje minulé křivdy a zajistí ekonomickou spravedlnost a bezpečnost pro americké pracující, zemědělce a rodiny. Prohlásil to před podpisem dohody Trump.

Trump na podpis 86stránkového dokumentu pozval přes 200 hostí z oblasti podnikání, vlády a diplomatických kruhů. V nezvykle dlouhém projevu mnoho z nich osobně přivítal. Poděkoval také všem, kteří se jednání o dohodě účastnili. 

Nákup za 200 miliard dolarů?

Součástí dohody má být podle dřívějších informací i závazek Číny nakupovat ve velkém americké zboží. Podle amerických zdrojů Peking souhlasil, že během dvou let nakoupí další americké průmyslové výrobky za 200 miliard dolarů (4,5 bilionu korun).

Ještě v lednu podepsali čínský vicepremiér Liu Che a prezident Donald Trump obchodní smlouvu. Dnes už je vše jinak
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Čína je největším obchodním partnerem Spojených států, jejich vzájemná obchodní výměna dosáhla v roce 2018 celkem 659,8 miliard dolarů.

Pro americké zboží byla Čína třetím největším vývozním trhem, uvedli Američané. Čína je pak největším exportérem do USA.

Americko-čínský obchod
Zdroj: ČT24

Spojené státy však nezruší cla na čínské zboží do doby, než bude dokončena druhá fáze čínsko-americké obchodní smlouvy. Už v úterý to řekl americký ministr financí Steven Mnuchin. Dokončení druhé části dohody se ale podle informovaných zdrojů agentury Bloomberg neočekává před listopadovými prezidentskými volbami v USA.

Jakýkoli posun směrem ke snížení cel závisí podle zdrojů agentury Bloomberg na tom, jak bude Peking dodržovat první části dohody. Mnuchin pak dodal, že pokud by se dvě největší světové ekonomiky dohodly na další části smlouvy rychleji, je americký prezident Donald Trump připraven cla omezit.

„Pokud prezident dostane druhou fázi rychle, bude uvažovat o uvolnění cel jako o součásti druhé fáze,“ řekl Mnuchin. 

Obavy z tohoto „nákupního seznamu“ ve středu před novináři v Pekingu vyjádřil prezident evropské obchodní komory v Číně Jörg Wuttke.

„Samozřejmě se nám nelíbí, že jde o řízený obchod,“ citovala Wuttkeho agentura DPA. Detaily ujednání prozatím nejsou známy, ale podle šéfa obchodní komory je nutné prověřit, zda obchodní smlouva odpovídá pravidlům Světové obchodní organizace (WTO).