Limit pro povinné platby DPH u živnostníků by se mohl zdvojnásobit

Události: Tlak na změnu limitu DPH pro živnostníky (zdroj: ČT24)

Opoziční strany navrhly, aby roční hranice pro povinnou registraci k DPH vzrostla z jednoho milionu na dvojnásobek. Argumentují hlavně snížením administrativní a daňové zátěže. Vládní strany ANO a ČSSD jsou proti, k opozici se ale přidali také komunisté, kteří jinak vládu tolerují. O návrhu se bude jednat při přípravě daňového balíčku na rok 2021: pokud by prošel, DPH by odvádělo méně živnostníků než dosud.

Malíř František Grüner dosahuje ročního obratu necelých dvou milionů. Proto už zhruba dvacet let platí DPH. Cítí to jako zátěž, protože musí zaměstnávat účetní a hlídat termíny každé tři měsíce. Kdyby si nyní mohl vybrat, tuto daň by raději neplatil.

Výkonný ředitel Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů Pavel Žatečka se domnívá, že zvýšení hranice na dva miliony by pomohlo mnoha živnostníkům. „Hodně jich je přesně na této hranici.“

Živnostníků s obratem do milionu ročně, kteří se nemusí registrovat k DPH, je dnes zhruba 422 tisíc. Část z nich ale odvádí daň dobrovolně, protože se jim to při obchodování s dalšími firmami vyplatí. Pokud by stát hranici pro povinnou registraci k DPH zvýšil na dva miliony, mohly by toho využít desítky tisíc lidí.

DPH
Zdroj: ČT24

V Poslanecké sněmovně plán na posunutí hranice ročního obratu pro povinné odvádění DPH z jednoho na dva miliony podporují všechny opoziční strany. Vstřícní jsou k návrhu i komunisté. 

Předseda KSČM  Vojtěch Filip uvádí, že jim tento návrh nevadí a budou o něm dál jednat. Předseda Pirátů Ivan Bartoš považuje návrh za rozumný. Podobně smýšlí i předseda STAN Vít Rakušan, podle něhož by se tak zjednodušil lidem život. Také předseda SPD Tomio Okamura podporuje takové podmínky, aby se lidé mohli sebezaměstnat.

S návrhem přišla už loni na podzim, kdy se projednával daňový balíček na letošní rok, ODS. „Chceme to dlouhodobě, je to v našem programu. Na drobných a středních podnikatelích závisí prosperita naší země,“ uvedl předseda Petr Fiala. Strana předloží návrh znovu, až se bude projednávat daňový balíček na rok 2021. 

DPH
Zdroj: ČT24

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale s návrhem opozice nesouhlasí. Důvodem není jen fakt, že by kvůli němu vypadly z rozpočtu tři až čtyři miliardy. Ministryně navíc upozorňuje, že zatím Česku zakazují zvýšení hranice pravidla Evropské unie.

„Pokud bychom chtěli dva miliony, museli bychom žádat o výjimku. To možné je, ale samozřejmě nebyla by to otázka měsíců, spíše by to trvalo déle a podle mého názoru to nemá smysl,“ uvedla.