„Nebudete stíhat“. Babiš slíbil stavbařům dobré časy

„Nebudete stíhat“. Babiš slíbil stavbařům dobré časy (zdroj: ČT24)

České stavebnictví příští rok meziročně vzroste o 1,7 procenta, v roce 2021 zpomalí růst na 0,5 %, vyplývá to ze studie analytické společnosti CEEC Research, kterou zveřejnila na pátečním Setkání lídrů českého stavebnictví. Premiér Andrej Babiš (ANO) zde zároveň stavbařům slíbil, že zakázek bude stále víc. „Nebudete stíhat,“ slíbil za stát coby veřejného investora. Vláda také do Vánoc představí Národní investiční plán, o kterém premiér poprvé mluvil loni, ale odmítal zveřejnit jeho detaily.

Tržby stavebních firem podle jejich ředitelů vzrostou v příštím roce v průměru meziročně o 3,6 procenta, v roce 2021 o 1,3 procenta. Zakázky mají zajištěné v průměru na deset měsíců dopředu, velké společnosti na jeden rok. Zhruba pro třicet procent společností je tato doba delší než loni, naopak pětina mluví o zkrácení.

„Aktuálně očekávaný nástup hospodářské recese je zákonitým jevem. Otázkou je pouze to, kdy nastane, jak hluboce a s jakým časovým průběhem postihne konkrétní průmyslové obory. V současnosti již zaznamenáváme varovné signály, například z hutního průmyslu,“ uvedl generální ředitel Pozemního stavitelství Zlín Miroslav Lukšík.

O něco málo optimističtější jsou velké firmy s minimálním ročním obratem 200 milionů korun. Ty čekají v příštím roce růst sektoru o dvě procenta. Podle malých a středních firem stoupne o 1,6 procenta.

Babiš se naopak ohrazoval proti slovům o zhoršování situace a ubývání práce pro stavbaře. Podle něj se samospráva (kraje, obce) topí v penězích. Zmínil i investiční plány státu, například pro nemocnice. Krizové prvky naopak vidí v řízení státu či v pomalém přijímání zákonů. Kritizoval rovněž nedostatečnou připravenost investorů či složitost povolovacích řízení, což prý prodlužuje dobu staveb.

Vláda se bude také snažit vedle státních zdrojů získat i peníze z Evropské unie. „Chceme peníze na investice, nechceme, aby nám Evropa zase diktovala, co máme dělat“. Rozšířit chce také PPP projekty (poskytování veřejných služeb prostřednictvím spolupráce veřejného a soukromého sektoru).

Nemůže se stát, že bychom omezovali nějaké investice kvůli penězům, zdůraznil premiér v souvislosti s rostoucím množstvím vynakládaných peněz. Tomu má pomoci i Národní investiční plán, který vláda dlouho slibuje a představí do Vánoc. Podle Babiše plán představuje celkový potenciál investic v Česku. Loni uvedl, že zahrnuje přes 17 tisíc projektů za 3,45 bilionu korun na roky 2019 až 2030. 

Premiér o investičním plánu poprvé mluvil loni, detaily o jeho obsahu ale odmítal zveřejnit. Piráti v srpnu podali správní žalobu, v níž se domáhali zveřejnění plánu, soud o ní dosud nerozhodl.

Babiš tehdy Piráty za jejich krok kritizoval a oznámil, že plán zveřejní do konce roku, bude ho chtít konzultovat i s veřejností. 

Jsem přesvědčen, že se vracíme, postupně, do časů první republiky, kdy jsme byli na špičce i Evropy i světa.
Andrej Babiš
premiér

Českému stavebnictví se momentálně daří, po vleklé krizi roste třetí rok za sebou. Za poslední dva roky vzrostly tržby domácích stavebních firem podle údajů Českého statistického úřadu téměř o pětinu. Proti předkrizovému roku 2008 byly loni nižší o osm procent. Loni stavebnictví meziročně vzrostlo o 9,2 procenta, nejvíce od roku 2003. Letos do konce září růst zpomalil na 2,1 procenta.

V mezinárodním srovnání bylo české stavebnictví v letošním prvním pololetí s meziročním růstem o 3,4 procenta mezi 26 zeměmi EU na 17. místě, údaje z Itálie a Kypru nebyly k dispozici. Meziročně si Česko pohoršilo o devět míst a v porovnání s koncem prvního čtvrtletí na tom bylo o tři příčky lépe.

Jaký vývoj ve stavebnictví čeká Václav Matyáš (zdroj: ČT24)

Spor o stavební zákon mezi úředníky a ministryní

Stavební projekty by měl zrychlit nový stavební zákon. Jeden úřad, jedno povolení, jedno razítko. To je cíl ministerstva pro místní rozvoj. „Každá desátá jedenáctá stavba v Česku je zahajována načerno. To je velmi alarmující číslo a je to proto, že investoři toho mají prostě dost, protože oni vědí, že se to potom nějak zlegalizuje,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (nestr. za ANO).

Server Respekt.cz však přinesl zprávu, že úředníci ministerstva pro místní rozvoj kritizují návrh nového stavebního zákona. Resort přitom za předlohu zodpovídá. Podle úředníků jsou některé části návrhu v rozporu s cílem zákona, kterým je zjednodušení a zrychlení stavebního řízení. Napsali to v dopise ministryni Kláře Dostálové. Ta úředníkům vytkla, že si stěžují na konkrétní body předlohy ještě před vznikem její konečné verze.

Za dopisem ze 3. října stojí podle serveru experti z odboru územního plánování MMR. „Naším úmyslem není brojit proti rekodifikaci jako celku, považujeme však za svoji služební povinnost upozornit na to, že některé trendy návrhu zákona se rozcházejí s cílem rekodifikace, tedy snahou o zjednodušení a zrychlení, kterou podporujeme,“ napsali úředníci.

„Zároveň některé neuvážené kroky mohou narušit stabilitu systému a vést k opačnému efektu, než který je očekáván. Domníváme se, že navrhované změny rovněž mohou přinést veřejným rozpočtům enormní zátěž, která nebyla předem očekávána ani vyčíslena,“ uvedli dále.

Podle dopisu úředníků třeba nový zákon zavádí nové pojmy, instituty nebo procesy, aniž by bylo prověřeno, zda jsou potřeba. Řada ustanovení návrhu je také podle nich konfliktních nebo pochybných, což může do budoucna vyústit v nákladné spory a ohrožení čerpání dotací. Dále nový zákon zavádí kompenzace, které mohou vést ke spekulativním nákupům pozemků, a neřeší prolínání působností v územním plánování, píší úředníci.

Ministryně Dostálová svým podřízeným odpověděla 24. října. Nejprve jim vytkla, že kritizovali pracovní verzi zákona a nepočkali až na ucelenou verzi určenou k připomínkovému řízení. V ní už podle ní nejsou některé kritizované body ve znění zmiňovaném úředníky. Zároveň ale kritizuje úředníky, že si nestěžovali již dříve. Vyjádření úředníků v dopise označila Dostálová za proklamace, které nejsou založené na faktech. Autoři dopisu podle ministryně vytrhávají některé body návrhu zákona a jiné pomíjejí.