Další komplikace pro mýto. Antimonopolní úřad zakázal plnění smlouvy na nový mýtný systém

Antimonopolní úřad vydal zákaz plnění smlouvy na nový mýtný systém mezi ministerstvem dopravy a konsorciem firem CzechToll/SkyToll. Zákaz ale začne platit až rok po právní moci rozhodnutí úřadu. To pravomocné není a lze proti němu podat rozklad k předsedovi úřadu, což stát učiní. Přípravy nového mýta by podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) i CzechTollu rozhodnutí nemělo ohrozit. Dosavadní provozovatel mýta, firma Kapsch, soudí, že by stát měl spuštění toho nového odložit. Odklad zákazu plnění mýtné smlouvy je podle firmy podivný.

Ministerstvo dopravy teď může buď zahájit provoz nového mýtného systému s tím, že smlouva může přestat platit rok poté, co skončí řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), nebo zůstat u starého systému provozovaného firmou Kapsch.

Při stanovení odkladu platnosti zákazu úřad vzal v potaz, že je ve veřejném zájmu, aby bylo mýtné vybíráno nepřetržitě. „Úřad v opakovaném správním řízení v souladu se závazným právním názorem Krajského soudu v Brně konstatoval, že zadavatel postupoval při uzavření smlouvy v rozporu s uloženým předběžným opatřením, což je důvodem k uložení zákazu plnění smlouvy,“ uvedl ÚOHS. 

Zároveň ale zákaz plnění smlouvy začne platit až rok po právní moci rozhodnutí. Pravomocným se stane buď po marném uplynutí lhůty pro podání rozkladu, pokud žádná ze stran rozklad nepodá, nebo po rozhodnutí předsedy úřadu o rozkladu, který případně některá ze stran podá.

Kapsch považuje rozhodnutí za podivné, firma kritizuje zejména roční odklad zákazu plnění smlouvy. Podle společnosti měl stát dost času přijmout vhodná opatření, aby předešel současné situaci. „Bylo by šílenstvím, kdyby za této situace ministr Kremlík neodložil spuštění nového mýtného systému do doby, než se finálně vyřeší všechny právní problémy,“ řekl mluvčí Šimoník. Zároveň připomněl, že stát vlastní současný mýtný systém.

Rozhodnutí analyzuje i CzechToll. Jeho mluvčí Miroslav Beneš uvedl, že smlouva je i přes rozhodnutí stále platná a firma je připravena spustit nový systém podle harmonogramu. „Rádi bychom apelovali na dopravce, aby i přes právní spory neodkládali svou povinnost registrovat se a zajistit si nové palubní jednotky,“ připomněl Beneš už zahájenou mýtnou registraci.

Antimonopolní úřad se smlouvou na mýtný systém zabýval podruhé, k novému projednání mu ji vrátil brněnský krajský soud. Úřad původně rozhodl, že není důvod zakazovat plnění smlouvy, teď ale při rozhodování musel respektovat stanovisko soudu. „Úřad v opakovaném správním řízení v souladu se závazným právním názorem Krajského soudu v Brně konstatoval, že zadavatel postupoval při uzavření smlouvy v rozporu s uloženým předběžným opatřením, což je důvodem k uložení zákazu plnění smlouvy,“ uvedl ÚOHS.

Do věci může zasáhnout i rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, k němuž podal kasační stížnost proti rozsudku krajského soudu ÚOHS i ministerstvo dopravy. Pokud správní soud rozsudek krajského soudu zruší, nebude platné ani nové rozhodnutí ÚOHS a smlouva na nový mýtný systém bude platit dál. 

Kapsch znovu podal státu nabídku na provoz mýtného systému

Ve čtvrtek zároveň současný správce mýtného systému Kapsch znovu poslal ministerstvu dopravy závaznou nabídku na provoz stávajícího mýta i po letošním roce. Nabídku za 6,9 miliardy korun za desetiletý provoz společnost státu poslala už v minulosti, sdělil mluvčí rakouské firmy David Šimoník.

Ministerstvo zatím nabídku nekomentovalo, dříve ji ovšem označilo za matení veřejnosti. Kapsch v uplynulých dnech poslal také dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a poslancům s kritikou stavu kolem mýta.

V loňském tendru na desetiletý provoz mýta od roku 2020 zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll s nabídkou 10,75 miliardy korun. Současnou mikrovlnnou technologii nahradí satelitní a mýto se rozšíří na dalších 860 kilometrů silnic první třídy. Současný provozovatel mýta Kapsch nabízí 6,9 miliardy za provoz stávajícího systému bez rozšíření. V tendru rakouská firma původně požadovala přes 13 miliard korun.

Kapsch v aktuálně předložené nabídce upozornil mimo jiné na rozhodnutí Krajského soudu, podle kterého musí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže znovu prošetřit platnost mýtné smlouvy, kterou stát uzavřel s vítězem tendru.

„Chtěli bychom tímto zdůraznit, že České republice nehrozí žádný výpad ve výběru mýta, neboť vlastní plně funkční systém, který je okamžitě připraven pokračovat,“ napsala firma v nabídce. Za 6,9 miliardy korun by tak Kapsch chtěl pokračovat ve správě stávajícího systému, který pokrývá 1400 kilometrů dálnic a silnic. Oproti současnosti by však snížil počet distribučních míst, s čímž počítá i provoz nového systému.

Společnost stanovila ministerstvu lhůtu pro přijetí nabídky do konce letošního listopadu.

Ministerstvo zatím obnovenou nabídku nekomentovalo, v minulosti ovšem úřad připomněl, že čas pro podání závazných nabídek dávno vypršel a Kapsch by se měl soustředit na předání mýta novému provozovateli. Přípravy na spuštění nového systému pokračují.

Kapsch v předchozích dnech také rozeslal dopis premiérovi, všem ministrům a poslancům, ve kterém kritizuje současný stav přípravy nového mýta. Zdůrazňuje přitom možná rizika kolem případného zneplatnění mýtné smlouvy a připomíná jim svou nabídku ministerstvu.

Nový mýtný systém by měl začít fungovat na dálnicích od 1. prosince. Od ledna pak i na silnicích první třídy.

Zavádění systému ovšem provází řadu měsíců správní řízení u antimonopolního úřadu i soudní pře. Kapsch napadal rozhodnutí státu, který v tendru upřednostnil nabídku CzechTollu před jeho nabídkou. Nejvyšší správní soud nedávno potvrdil správnost kroků antimonopolního úřadu ve prospěch státu.

Další spor se týká mýtné smlouvy. Její platnost musí na příkaz krajského soudu znovu prošetřit antimonopolní úřad. Stát i úřad podaly kvůli rozhodnutí soudu kasační stížnost, kterou se zabývá Nejvyšší správní soud.

Lidovci chtějí jednat o mýtném ve sněmovně

Lidovci chtějí v pátek ve sněmovně projednat situaci kolem mýtného tendru poté. Pokud se jim nepodaří bod zařadit na jednání, zváží i svolání mimořádné schůze, řekl ve čtvrtek předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Budeme chtít, aby vláda odpověděla, jaké má řešení, pokud bude smlouva zrušena. Budeme chtít vyčíslení nákladů, budeme se ptát, zda hrozí arbitráž pro Českou republiku,“ řekl Bartošek. Lidovci podle něj zatím nemají předjednanou podporu pro zařazení bodu na jednání sněmovny, Bartošek je ale přesvědčen, že je v zájmu všech politických stran znát postoj vlády v situaci, kdy hrozí miliardové škody.