Slovenský státní distributor plynu a elektřiny má zájem o aktiva z majetku RWE a E.ON, včetně Česka

Slovenský státní distributor plynu a elektřiny SPP jeví předběžný zájem o koupi aktiv na Slovensku, v Česku nebo Maďarsku. Ta by mohla být na prodej kvůli výměně majetku mezi německými energetickými skupinami E.ON a RWE; E.ON totiž už dříve uvedl, že by mohl v České republice prodat plynárenské a elektrárenské aktivity firmy innogy. Innogy nicméně podotýká, že na českém trhu zůstává.

SPP podle prohlášení nyní pozorně sleduje stav dohody o výměně majetku mezi E.ON a RWE, kterou posuzuje Evropská komise (EK). Pokud by komise rozhodla, že je nutné prodat část majetku na Slovensku, v Česku nebo Maďarsku, bude se snažit zahájit jednání o nákupu těchto aktiv.

Německé energetické firmy RWE a E.ON jsou aktivní v celém elektrárenském dodavatelském řetězci, od výroby přes velkoobchodní prodej distributorům až po maloobchodní prodej elektřiny konečným spotřebitelům.

Podniky se loni dohodly na složité výměně majetku, po které bude RWE působit převážně ve výrobě elektřiny a na velkoobchodním trhu, zatímco E.ON se zaměří na distribuci a maloobchodní prodej elektřiny a plynu. V rámci dohody si firmy také rozdělí innogy, dceřinou společnost RWE.

Komise již povolila firmě RWE koupit aktivity v oblasti obnovitelné a jaderné energie od německé firmy E.ON. O části dohody týkající koupě části aktivit innogy firmou E.ON měla EK podle zdrojů rozhodnout červenci, zatím se tak nestalo.

Šetření začalo v březnu

Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování plánovaného převzetí části majetku firmy innogy společností E.ON letos v březnu. Vyjádřila obavy, že převzetí by mohlo omezit konkurenci a zvýšit ceny v některých členských státech EU. V červnu pak šéf E.ON oznámil, že v rámci ústupků nabídl EK prodej plynárenských a elektrárenských aktivit innogy v Česku, prodej části svých elektrárenských aktivit v Maďarsku a některá další opatření. Finální rozhodnutí se očekává 20. září.

Neznamená to ale, pokud by došlo na prodej, že by lidé museli změnit dodavatele, pouze se může pod novým vlastníkem například změnit jméno firmy. „Pro naše zákazníky se nic nemění. Veškeré smlouvy zůstávají v platnosti a innogy bude i nadále spolehlivým dodavatelem energie na českém trhu. Z České republiky vůbec neodcházíme. Naopak, budeme nadále velmi aktivní na trhu,“ uvedl mluvčí innogy v ČR Martin Chalupský. 

V Česku by se díky spojení mohl stát E.ON dominantním hráčem ve dvou oblastech. Innogy má nyní 1,6 milionu zákazníků převážně s plynem, E.ON 1,3 milionu, i když u něj tvoří většinu dodávky elektřiny. Při spojení by se tak firmy blížily hranici tří milionů zákazníků. Tolik má v Česku jen polostátní ČEZ.

„Český trh by přechod zákazníků pod E.ON nezdecimoval, ale vyšší konkurenci by to neprospělo,“ zmínil pro Hospodářské noviny energetický expert ze společnosti ENA Jiří Gavor. „Při prodeji třetímu subjektu by právní závazky vůči odběratelům určitě nebyly porušeny. Nový vlastník bude mít naopak zájem všechny stávající odběratele udržet,“ podotkl.

Problém by transakcí vznikl i na poli distribuce plynu, upozornily Hospodářské noviny. E.ON vlastní rozvody plynu na jihu Čech a innogy má nadpoloviční podíl ve firmě Grid Holding, která zajišťuje distribuci plynu ve zbytku celého Česka vyjma Prahy. 

Nejen podle portfolio manažera Cyrrus Tomáše Pfeilera vypadá pravděpodobný scénář tak, že část aktiv nakonec ovládne australská investiční skupina Macquire. Ta nyní vlastní necelých 50 % ve zmíněné společnosti Grid Holding. „Australská skupina rovněž disponuje kupní opcí na zbylý podíl, kterou se rozhodla uplatnit letos v dubnu. Pokud regulátoři transakci posvětí, ovládne Macquire tato distribuční aktiva kompletně,“ dodal Pfeiler.

Podle analytiků i obou společností to tedy vypadá tak, že distribuci plynu koupí společnost Macquarie, zásobníky převezme německá RWE a prodej plynu nabídne innogy na trhu.

Prodej by mohl trvat rok

Kromě dodávek elektřiny a plynu se bude prodávat i největší síť čerpacích stanic stlačeného zemního plynu CNG v Česku, výroba tepla, energetické služby a další. Jejich prodej by měl začít po oznámení rozhodnutí Evropské komise koncem září. Prodej by mohl trvat zhruba rok. Zájem o zákazníky innogy už potvrdila i skupina KKCG třetího nejbohatšího Čecha Karla Komárka, část aktivit by podle portfolio manažera Cyrrus Tomáše Pfeilera mohla převzít i RWE. A firmu chtěla koupit i polostátní firma ČEZ.

„To by byl ale mnohem větší problém, než kdyby ji získal E. ON. Na trhu by vznikl naprostý dominant,“ uvedl Gavor HN s tím, že si neumí představit, že by takovou transakci schválil antimonopolní úřad.

Podobného názoru je i portfolio manažer Cyrrus Tomáš Pfeiler. „Pro národního energetického šampiona by transakce dávala strategický smysl. Nicméně by s největší pravděpodobností neprošla přes ÚOHS. Vznikla by dominantní entita s významným vlivem odvětví. Jako reálnější se proto jeví varianta, že by ČEZ odkoupil pouze některá aktiva skupiny innogy,“ míní.