O českou část dodavatele plynu Innogy má zájem australský fond Macquarie

Australská investiční společnost Macquarie má zájem o převzetí aktivit německé energetické firmy Innogy v České republice. Informoval o tom list Handelsblatt s odvoláním na informace z finančních kruhů. Innogy oznámila, že vyhověla žádosti zájemce o zpřístupnění vybraných informací, ale nezveřejnila, o jakého zájemce jde.

Podle zdrojů agentury Reuters má firma Macquarie zájem o aktivity společnosti Innogy v hodnotě několika miliard eur. Tento zájem by mohl narušit dohodu o rozdělení Innogy, kterou minulý měsíc uzavřela mateřská firma RWE s konkurentem E.ON. Ten má v rámci dohody získat aktivity Innogy v oblasti energetických sítí, zatímco RWE má mít pod kontrolou aktivity Innogy i E.ON v oblasti obnovitelných zdrojů energie.  

Skupina Innogy zajišťuje v Česku dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro zhruba 1,7 milionu zákazníků. Skupina v tuzemsku zaměstnává přes čtyři tisíce lidí. Macquarie již vlastní 49 procent firmy Innogy Grid Holding, která v Česku provozuje plynárenskou síť.

  • Australská finanční skupina Macquarie drží také 31procentní podíl ve skupině EP Infrastructure (EPIF), která je jednou z hlavních větví Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského.

Skupina Macquarie sídlí v Sydney a působí v oblasti investičního bankovnictví, správy majetku a dalších finančních služeb. Firma podle svých internetových stránek zaměstnává kolem 14 tisíc lidí ve zhruba třech desítkách zemí. Na konci loňského září spravovala majetek v hodnotě přes 370 miliard dolarů (7,6 bilionu korun).

V počátku je i jednání o možném prodeji obnovitelných zdrojů

Innogy také uvedla, že kromě zájmu o aktivity v České republice se objevil rovněž zájem o některé činnosti v oblasti obnovitelných zdrojů, infrastruktury a maloobchodu. Jednání jsou teprve v počáteční fázi a zatím nelze říci, zda a za jakých podmínek budou nabídky na jednotlivé aktivity předloženy.

Innogy v České republice provozuje asi 65 tisíc kilometrů distribučních sítí, šest podzemních zásobníků plynu, vyrábí teplo a elektřinu ve 14 provozech a patří mezi největší tuzemské prodejce stlačeného zemního plynu (CNG) ve vlastní celorepublikové síti CNG stanic. Podíl Innogy, která se dříve jmenovala RWE, na distribuci plynu v České republice činí zhruba 86 procent.