Kellnerův Home Credit se chystá na burzu v Hongkongu. Podle Reuters by firma chtěla získat aspoň miliardu dolarů

Skupina Home Credit, která patří do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, plánuje globální veřejnou nabídku akcií. Její stoprocentně vlastněná dceřiná firma Home Credit B.V. (HCBV), která se zaměřuje na spotřebitelské úvěry, v pondělí podala žádost o povolení obchodovat se svými akciemi na hlavním trhu burzy v Hongkongu.

Agentura Reuters v květnu uvedla, že by firma chtěla z primární veřejné nabídky (IPO) získat alespoň jednu miliardu amerických dolarů (zhruba 22,7 miliardy korun).

Zamýšlená globální veřejná nabídka akcií je podmíněna mimo jiné souhlasem hongkongské burzy, finálním rozhodnutím korporátních orgánů skupiny Home Credit i HCBV, tržními podmínkami a dalšími faktory, dodal mluvčí skupiny Milan Tománek. „Proto nelze předjímat, zda se kotace anebo globální veřejný úpis akcií uskuteční anebo kdy se mohou uskutečnit,“ doplnil. Podle jednoho ze zdrojů Reuters ale plánuje Home Credit IPO koncem září.

  • Home Credit se na svých stránkách označuje jako největší poskytovatel spotřebitelských financí na světě. Uvádí, že působí v deseti zemích na třech kontinentech.
  • Skupina Home Credit byla založena v roce 1997. Nyní je aktivní v Česku (od roku 1997), na Slovensku (1999), v Rusku (2002), v Kazachstánu (2005), v Číně (2007), v Indii (2012), v Indonésii (2013), na Filipinách (2013), ve Vietnamu (2014) a v USA (2015, v partnerství s telekomunikačním operátorem Sprint). 
  • Skupina uvádí, že má 120 200 zaměstnanců.  
  • Většinovým vlastníkem společnosti Home Credit B.V. je skupina PPF českého miliardáře Petra Kellnera, drží 91,12 procenta. Menší část (8,88 procenta) patří firmě EMMA OMEGA, kterou ovládá Jiří Šmejc, jenž je také výkonným předsedou představenstva Home Credit B.V.
  • Zdroj: ČT24

 Home Credit už vybral banky, které mu vstup na burzu zajistí, jde o Citigroup, HSBC a Morgan Stanley. Reuters v květnu napsala, že s akciemi by se mohlo na hongkongské burze začít obchodovat na podzim a částka, kterou chce Home Credit jejich prodejem získat, se ještě může změnit.

PPF se sídlem v Nizozemsku investuje do řady odvětví - od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, strojírenství, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství.