Do Česka nyní ropovodem Družba neteče žádná ropa. Náprava může nastat počátkem května

Události ČT: Česko je momentálně bez dodávek ropy z Ruska (zdroj: ČT24)

Do Česka aktuálně ropovodem Družba neteče žádná ropa, agentuře ČTK to řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. V ropovodu se podle něj nachází 250 tisíc až 300 tisíc tun kontaminované ropy. Litvínovská rafinerie, která patří petrochemickému holdingu Unipetrol, má podle něj zásoby komodity asi na sedm dní. Z jednání Ruska, Ukrajiny a Polska vyplynulo, že čistá ropa by mohla začít proudit počátkem května.

Švagr označil situaci za vážnou a komplikovanou. Unipetrol podle něj odmítl kontaminovanou ropu přijmout z logických důvodů, protože je v rafinerii nezpracovatelná. Ropa znečištěná organickým chloridem by mohla poškodit zařízení rafinerie.

„Pokud do sedmi dnů nenaběhne běžný režim, tak jsou pouze dvě varianty. Buď se bude muset rafinerie odstavit, anebo to bude řešení na vrub zásob hmotných rezerv,“ uvedl Švagr.

Informaci o přerušení dodávek potvrdila také mluvčí státního provozovatele ropovodů Mero Radomíra Doležalová. „Od dnešního dne je přeprava ropy ropovodem Družba na slovensko-ukrajinské hranici zastavena. Ve spolupráci s Unipetrolem a SSHR analyzujeme možnosti řešení stávající situace,“ řekla Doležalová.

Předseda SSHR Pavel Švagr o ruské ropě (zdroj: ČT24)

SSHR má podle zákona udržovat z ropy a vybraných ropných produktů nouzové zásoby ve výši odpovídající nejméně 90 dnům průměrného denního čistého dovozu. Švagr pak v rozhovoru pro ČT uvedl, že jich správa má nyní na zhruba 84 dnů. Pokud by jich měla nad 90 dnů, mohla by ropu v případě nutnosti uvolnit pro Unipetrol sama, za současné výše zásob by rozhodovala vláda. 

Na otázku, zda se do Česka dostala kontaminovaná ropa, Švagr odpověděl: „Pokud vím, tak v tuhle chvíli ne. Upřímně, je to otázka technického posouzení, ale určitě ne.“ Zároveň zdůraznil, že není důvod k žádné panice. Dodal, že rafinerie v Kralupech normálně běží a „na území České republiky máme dostatečné zásoby ropy také pro rafinerii v Litvínově.“ Rovněž zásobování Česka ropovodem TAL je bezproblémové. Nepředpokládá ani zásah do cen pohonných hmot.  

Večer šéf správy ve vysílání ČT přiblížil, že už dostal pracovní znění dopisu od Unipetrolu, který žádá o poskytnutí zápůjčky z nouzových zásob.

V pondělí se pak sejdou k poradě hlavní hráči českého trhu s pohonnými hmotami. Švagr je i v kontaktu se šéfy rezerv v Polsku a na Slovensku. Ani do těchto zemí nyní ropa z Ruska neteče. 

Růst cen pohonných hmot v Česku podle Václava Louly z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu aktuální situace zatím nezpůsobí. „Vliv by mělo, kdyby výpadek trval delší dobu, řekněme tři týdny, měsíc,“ řekl. Na růst cen benzinu a nafty u tuzemských pump podle něj mají větší vliv mimo jiné sankce proti Íránu a Venezuele nebo kurz koruny vůči dolaru.  

Čistá ropa by mohla být počátkem května

Ve čtvrtek zastavilo Bělorusko dodávky ruské ropy do Polska, které ji odmítlo odebírat kvůli znečištění organickým chloridem. Nákup kontaminované suroviny z ropovodu Družba zastavilo Německo. 

Místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak ve čtvrtek v reakci uvedl, že čistá ropa by se měla dostat ropovodem na hranici s Běloruskem znovu v pondělí 29. dubna.

Cesta ropy z Ruska do Evropy
Zdroj: ČT24

Šéf ukrajinského podniku Ukrtransnafta Mykola Havrylenko pak v pátek podle agentur prohlásil, že se podařilo nalézt technické řešení problému se znečištěnou ruskou ropou v ropovodu Družba a že Kyjev očekává obnovení dodávek na počátku května. 

„Technické řešení se našlo. Myslím, že ke konci první květnové dekády jižní větev Družby začne pracovat stabilně,“ řekl Havrylenko podle agentury TASS. Ukrajinský představitel ocenil, že jednání v Minsku, kterého se zúčastnili také manažeři z Ruska, Běloruska a Polska, bylo „naprosto korektní a profesionální“.

Analytik ENAS Vladimír Štěpán k výpadku ruské ropy (zdroj: ČT24)

Analytik společnosti ENAS Vladimír Štěpán mj. zmínil, že Rusko čekají penále za vzniklou situaci a jeho zájmem určitě bude, aby současné vady co nejrychleji odstranilo. Nedomnívá se, že by došlo k odstavení litvínovské rafinérie. Odmítl také možnost jednorázového výkyvu v cenách pohonných hmot. Už vzhledem k tomu, že nejspíše půjde o časově krátkodobou záležitost.

Organický chlorid se používá ke zvýšení produkce ropy. Před transportem je ale potřeba ho od suroviny oddělit, protože může poškodit rafinerie.

  • Podle obchodníků, kteří jsou partnery několika předních evropských společností, kolísají nyní hladiny organického chloridu mezi 150–330 částicemi na jeden milion (ppm), zatímco maximum je podle normy deset ppm. Obvyklá úroveň pak činí jedna až tři ppm.
  • Zdroj: ČTK

Ropovod Družba se v Bělorusku rozděluje na dvě větve. Severní vede do Polska a Německa. Jižní pak vede přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka.

Do České republiky se ropa dopravuje ze dvou směrů. Z východu k nám proudí surovina z Ruska ropovodem Družba (Přátelství) a ze západu jsme napojeni produktovodem IKL (Ingolstadt – Kralupy nad Vltavou – Litvínov) na ropovod TAL, který k nám dopravuje surovinu z přístavu v Terstu. Právě do Terstu přivážejí ropu tankery z celého světa. Ropovod IKL vznikl jako zásobovací alternativa k ropovodu Družba.

Jediným přepravcem ropy do Česka je státní firma MERO (MEzinárodní ROpovody). Firma je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba a ropovodu IKL, je také nejvýznamnější společností zajišťující skladování nouzových strategických zásob ropy. Oba ropovody vstupují do Centrálního tankoviště ropy Nelahozeves, kde společnost vybudovala celkem 16 ropných nádrží. 

Od prosince 2012 firma vlastní pětiprocentní podíl ve společnostech vlastnících a provozujících ropovod TAL. Touto akvizicí byl realizován zásadní krok k posílení úrovně energetické bezpečnosti České republiky, uvádí se na stránkách firmy. 

Česko počítá i s ropovodem Adria

Petrochemický holding Unipetrol chce do budoucna využívat jako alternativní přepravní trasu ropovod Adria, který začíná v chorvatském přístavu Omišajl. Zástupci tuzemské společnosti Unipetrol RPA a chorvatské společnosti Jadranski Naftovod podepsali letos v únoru dodatek rámcové smlouvy o přepravě ropy tímto ropovodem, která byla uzavřena v roce 2016. Nově byla platnost smlouvy, jež měla vypršet letos, prodloužená až do roku 2021. 

„Pro Českou republiku a celou střední Evropu představuje ropovod Adria možnost posílení bezpečnosti dodávek tím, že nabízí alternativu pro případ výpadku dodávek z ropovodu Družba či nedostatečné kapacity na velmi vytíženém ropovodu TAL. K realizaci přepravy ropovodem Adria do České republiky nám chybí uzavření přepravních smluv s našimi maďarskými a slovenskými partnery, přes jejichž území ropovod vede,“ uvedl podle ČTK letos v únoru generální ředitel Unipetrolu Krzysztof Zdziarski. „Věříme, že se nám jednání brzy podaří uzavřít,“ dodal tehdy.