ČSSD chce zvýšit daň pro banky, aby vylepšila příjmy rozpočtu 2020. Zkusí přesvědčit hnutí ANO

ČSSD chce s hnutím ANO ve vládě jednat o zvýšení daně pro banky na 25 procent z nynějších 19. Je připravena diskutovat i o zavedení digitální daně pro firmy jako Google či Facebook. V Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček. Hnutí ANO ovšem zavedení sektorové daně odmítá, místopředseda ČSSD by chtěl jednat o změně tohoto postoje.

„Já si dovedu představit, že banky, které samy přiznávají, že mají rekordní zisky, tak by se mohly podílet na financování veřejných služeb více,“ uvedl v debatě Tomáš Petříček.

Podle něj by se zavedení sektorové daně pro banky nepromítlo do koncové ceny pro zákazníka – na rozdíl třeba od trhu mobilních operátorů. Podle něj je totiž v bankovním sektoru v Česku silně konkurenční prostředí.

Zdrženlivě se k zavedení sektorové daně pro banky postavil předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana menšinovou vládu ANO s ČSSD podporuje. Podle něj by bylo vhodnější zavést místo toho daň z finančních transakcí. Zdanění svých příjmů se podle něj banky mohou vyhnout, protože většina z nich má zahraniční vlastníky a mohou daně optimalizovat převedením výnosů do zahraničí.

ČSSD je podle Petříčka připravena debatovat i o zdanění příjmů z reklamy u globálních internetových firem. Tento záměr má podporu i u KSČM, kladně se k němu v únoru vyjádřil také premiér Andrej Babiš (ANO).

Novou digitální daň by podle plánu ministerstva financí mohly nově platit velké internetové korporace poskytující digitální služby – tedy Google, Apple, Facebook nebo Amazon. Vláda se chce inspirovat v Rakousku, které oznámilo zavedení nové daně koncem loňského roku. Firmy tam mají platit tři procenta příjmů z částky, kterou utrží z internetové reklamy. 

Filip se v neděli v České televizi také vyjádřil kriticky k možnosti, že by se mohl schodek státního rozpočtu v příštím roce zvýšit proti letošním plánovaných 40 miliardám korun. KSČM podle něj bude v debatě o přípravě rozpočtu trvat na tom, aby schodek v roce 2020 byl maximálně 30 miliard korun. Vláda podle něj musí hledat úspory na ministerstvech i přijít s novými zdroji příjmů. Komunisté zároveň odmítají snižování mandatorních výdajů, jako jsou důchody.