Firma Apple zažila nejhorší den za šest let. Investoři mají strach o zdraví globální ekonomiky

Akcie technologické společnosti Apple ve čtvrtek zažily nejhorší den za šest let. Upozornil na to server finanční televize CNBC. Šlo o reakci na varování, že finanční výsledky nebudou až tak dobré kvůli prodejům v Číně. Ovšem Apple zažívá výrazný sestup od října, kdy jeho tržní hodnota dosáhla vrcholu ve výši 1,1 bilionu dolarů, ale do začátku ledna přišel o 450 miliard. Pro Apple podobně jako další podniky, které postihuje i současná obchodní válka USA a Číny, tak bude důležité, jak dopadnou jednání mezi Washingtonem a Pekingem.

Ve čtvrtek akcie Applu oslabily o téměř deset procent a uzavřely na nejnižší úrovni od července 2017. Cena spadla na 142,19 dolaru. Svého vrcholu přitom dosáhly nedávno – začátkem října se dostaly i nad hranici dvě stě třiceti dolarů.

Tento propad se podepisuje i na tržní kapitalizaci podniku. Apple přitom mnoho let platil mezi veřejně obchodovanými firmami za jedničku. Loni v srpnu jako vůbec první podnik překonal hranici jednoho bilionu dolarů.

Dekádu trvající růst, který Applu přinesl chytrý telefon iPhone, ale našel svůj strop. Od října totiž společnost, jejíž hodnota nakonec pokořila i hranici 1,1 bilionu, začala klesat a během tří měsíců ztratila přibližně 450 miliard. „V přepočtu odpovídá tato suma částce přesahující deset bilionů korun. Je to tedy zhruba dvojnásobek ročního hrubého domácího produktu České republiky,“ přiblížil hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Nyní se tržní hodnota společnosti nachází na úrovni 675 miliard dolarů. I když Apple není jedinou výraznou technologickou firmou, která v posledních měsících růst nahradila propadem, větší tržní kapitalizaci teď vykazuje Microsoft, Amazon i googlovská společnost Alphabet.

Vývoj tržní kapitalizace nejhodnotnějších veřejně obchodovaných firem (v bilionech dolarů)
Zdroj: Bloomberg

Aktuální akcelerace propadu Applu přišla poté, co poprvé po téměř 12 letech snížil odhad vývoje čtvrtletních tržeb. Apple teď předpokládá, že za období zahrnující i klíčovou vánoční sezonu vykáže tržby kolem 84 miliard dolarů místo původně odhadovaných 89 miliard až 93 miliard. Za zhoršením prognózy stojí zejména slabý prodej telefonů iPhone v Číně.

Apple nebude jediný, míní ekonomický poradce Bílého domu

Projevilo se to i na akciových trzích jako takových, protože starost investorů o stav čínského trhu vyvolala větší výprodej na burzách. Ekonomický poradce Bílého domu Kevin Hassett varoval, že obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou může postihnout hospodářské výsledky více firem. „Nebude to jenom Apple,“ řekl v rozhovoru pro CNN. „Je spousta amerických podniků, které prodávají v Číně a které budou sledovat propad svých příjmů, dokud nedosáhneme dohody s Čínou,“ poznamenal.

Čína a USA spolu loni vedly obchodní válku, která tvrdě zasáhla finanční trhy. Země na sebe vzájemně uvalovaly cla, což narušilo výměnu zboží mezi dvěma největšími ekonomikami světa a vyvolalo obavy ohledně vývoje globálního hospodářství.

Začátkem prosince se však Washington a Peking na summitu skupiny zemí G20 domluvily na 90denním obchodním příměří s tím, že během této doby se budou snažit vyjednat obchodní dohodu a nebudou zavádět nová cla.

O posun se budou obě země snažit už příští týden, kdy bude americká delegace jednat v Číně o obchodních otázkách. Podle serveru BBC budou ohlášené obchodní rozhovory prvním osobním setkáním od dosažení dohody o příměří.