Trump je ochoten zatížit cly celý čínský dovoz do USA

Trump je připraven zatížit cly celý čínský dovoz do USA (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump je připraven zatížit cly veškerý čínský dovoz do Spojených států. „Jsem ochoten jít až na 500,“ řekla hlava státu s odkazem na 505,5 miliardy dolarů (11,2 bilionu korun), kolik činil loňský čínský dovoz do USA. Na Twitteru pak Trump přidal kritiku Číny a Evropské unie za manipulace se svými měnami a americké centrální banky Fed kvůli zvyšování úrokových sazeb.

Po prezidentově výroku v interview, které v pátek odvysílala televize CNBC, oslabily takzvané futures na hlavní americké akciové indexy. Zhruba o 0,3 procenta ztrácely futures na Dow Jonesův index, zatímco futures na index S&P 500 byly nižší asi o 0,1 procenta. Postupně se ale trhy vzpamatovaly.

 „Dá se očekávat, že čínská reakce na sebe nenechá dlouho čekat a pondělní obchodování na asijských trzích může být značně volatilní. Proti těmto negativním zprávám jdou velmi slušné hospodářské výsledky společností za druhé čtvrtletí. Indexy S&P 500 a Dow Jones se pohybují na úrovni včerejších uzavíracích cen a technologický Nasdaq roste o 0,2 procenta,“ uvedl odpoledne analytik Komerční banky Jiří Kostka.

Čína nás dlouho oškubávala (…) Nechci je děsit, chci, aby se jim dařilo dobře, mám opravdu rád prezidenta Siho, ale (obchod) byl opravdu velmi nefér.
Donald Trump

Čínští představitelé prý Trumpovi v reakci řekli, že před jeho příchodem si nikdo na vzájemnou obchodní výměnu nestěžoval. „Teď už si jenom nestěžuješ. Nelíbí se nám, co děláš,“ říkali mu prý.

Americká vláda zatím uvalila cla na dovoz čínského zboží v hodnotě 34 miliard dolarů. Washingtonu vadí mimo jiné vysoký deficit obchodní bilance s Pekingem. Loni Spojené státy do Číny vyvezly podle amerického statistického úřadu zboží za 129,9 miliardy dolarů.

Čínská strana na Trumpův krok odpověděla vlastními cly na americké zboží. Obchodní válka se však nerozhořela jenom mezi Washingtonem a Pekingem, ale cla vůči sobě uplatňují i USA a Evropská unie.

Trump nerad vidí silnější dolar a manipulace s měnami u jiných

„Čína, Evropská unie a jiní manipulují svými měnami a drží úrokové sazby nízko, zatímco Spojené státy sazby zvyšují a dolar je každým dnem silnější a silnější – takže se připravujeme o velkou konkurenční výhodu,“ napsal ještě Trump v pátek na Twitteru. „Nespravedlivé podmínky, jako obvykle,“ dodal.

Kurz dolaru po prezidentových tweetech ještě prohloubil dosavadní pokles vůči euru a japonskému jenu. Krátce po čtvrté hodině odpolední ztrácela americká měna vůči jenu asi 0,7 procenta na 111,66 jenu, zatímco euro vůči dolaru přidávalo zhruba 0,6 procenta na 1,1711 dolaru.

V příspěvku Trump zároveň kitizoval politiku Fedu, což udělal už v rozhovoru pro televizi CNBC. Uvedl v něm, že je vyššími sazbami znepokojen a že by mohly mít dopad na ekonomiku USA.

Většina ekonomů se ale podle agentury Reuters naopak domnívá, že současný stav hospodářství zvyšování úrokových sazeb ospravedlňuje, stejně jako silný dolar. Míra nezaměstnanosti je v USA blízko historických minim, zatímco inflace je na úrovní dvouprocentního cíle Fedu.

Méně výhodné je to pro export, na který také míří nynější obchodní politika Trumpovy administrativy, jelikož silná měna zdražuje vývoz a na hospodaření vývozců má negativní dopad.