V obchodním střetu USA a Číny se Peking nachází v horším postavení. Cla ale opětuje strategicky

Čína na prahu obchodní války s USA (zdroj: ČT24)

Podobně jako v případě Evropské unie si USA navzájem zvyšují cla také s Pekingem. V tomto souboji je Čína v nevýhodě – do USA vyváží zboží za 450 miliard dolarů, zatímco dováží výrobky jen za 130 miliard. Čínský jüan vůči dolaru už oslabil o dvě procenta. Právě devalvace měny je jednou z možností obrany proti Trumpovým clům.

Šen-čen platí za centrum čínských technologií. Sídlí tu továrny světových značek i menší podniky, které vyrábějí díly například do mobilních telefonů. Ty, které přežily restrukturalizaci čínské ekonomiky, se teď obávají, že je položí Trumpova cla.

  • V polovině června americký prezident Donald Trump rozhodl o uvalení cel ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož roční dovoz dosahuje hodnoty 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun).

Z oficiálních míst zní kvůli clům kritika Spojených států. „Jsme proti vydírání a mávání holí protekcionismu. USA zneužívají cla a rozpoutávají válku po celém světě,“ prohlásil mluvčí čínského ministerstva obchodu Kao Feng.

Ve snaze zvrátit americkou technologickou převahu má Čína ostré lokty. Rozvíjí vlastní schopnosti a buduje firmy, které by se ujaly vedení v odvětvích jako robotika a elektromobily. Spojené státy ovšem zase tvrdí, že při tom diskriminuje zahraniční společnosti, které v Číně působí.

Čína může ztratit víc

Americká administrativa věří, že tlak v podobě obchodních opatření zastaví nucený odliv technologií, kybernetické krádeže a další agresivní politiku. Zatím si ale Čína nebere poučení a drží krok, přijímá vlastní opatření.

Škody sice pocítí obě strany, avšak je to Čína, která může ztratit víc. „Čína může zavést vlastní cla. Problém je v tom, že USA dovážejí z Číny daleko víc než opačně, takže s touto strategií jí nakonec dojde munice,“ podotkl ředitel Kaiyuan Capital Brock Silvers.

Z lukrativního trhu může třeba vytlačit americké zemědělce a dělat obstrukce velkým firmám. Cíle si Čína vybírá strategicky. „Zaměří se na výrobky, které jsou pro Trumpovu administrativu z politického hlediska problematické, pocházejí například ze států důležitých pro prezidenta,“ uvedl viceprezident pro Čínu v US-China Business Council Jake Parker.

Na seznamu jsou tak sojové boby, které představují přímý úder na Trumpovy stoupence v srdci Ameriky. Do Číny totiž míří asi šedesát procent produkce.

Peking má však i další způsoby, jak zasáhnout americké firmy, například zdržovat či odepírat licence těm, které v Číně působí, nebo blokovat výrobky na celnici.

  • EU je nyní se Spojenými státy v obchodním sporu, protože Washington zavedl cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent.
  • Protože se záležitost nepodařilo vyřešit, začala EU uplatňovat clo 25 procent na dovoz některého zboží z USA. Terčem nových cel jsou výrobky z oceli a hliníku, zemědělské produkty a různé další zboží, mimo jiné motocykly, džíny nebo whisky.