Od Číny po EU. Svět kritizuje Trumpa kvůli clům, dopady může pocítit i český autoprůmysl

Události: Svět je o krok blíž obchodní válce (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o zavedení cel na dovoz hliníku a oceli vyvolalo ve Spojených státech spíše záporné reakce. Kritikou nešetří ani část republikánských poslanců. Negativně se vyjádřili také zástupci východoasijských států. Například čínští oceláři už vyzvali svou vládu k přijetí odvetných opatření. Ta zvažuje i Evropská unie. Řada států bude chtít výjimku. Ochranářská opatření USA by postihla vývoz českých firem za zhruba 200 milionů dolarů (asi 4,2 miliardy korun) ročně, uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Trump při podpisu dekretu prohlásil, že cla na dovoz oceli se zvyšují o 25 a na dovoz hliníku o 10 procent. Opatření má vstoupit v platnost za 15 dní, týkat se zatím nemá Kanady a Mexika.

Obchodní vztahy s Mexikem a Kanadou budou předmětem jednání o nové podobě Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), která mají začít počátkem dubna. Pokud vyjednávání ztroskotá, hrozí oběma zemím cla rovněž.

Prezident připustil výjimku i pro některé další státy. Usilovat o ni hodlají vlády Japonska a Jižní Koreje, ale také Unie. S tou by ráda spolupracovala Velká Británie, jež blok příští rok opustí. Stejný postup zvolí i Austrálie, jejíž premiér Malcolm Turnbull s jistotou konstatoval, že přístup USA k australským výrobcům bude příznivý.

Největší problém je, že ocel z Ruska nebo z Koreje či Japonska, která nenajde uplatnění na americkém trhu, ho bude hledat na jiném, otevřeném trhu. A takovým trhem je trh evropský. A protože ten je pro české oceláře nejvýznamnější, tak se obáváme toho, že tato ocel vytlačí české výrobky.
Daniel Urban
ředitel Ocelářské unie

Desetitisíce lidí mohou přijít o práci, varují evropští oceláři

Evropské ocelářské sdružení Eurofer, k jehož členům patří firmy jako ArcelorMittal, ThyssenKrupp a Tata Steel Europe, označilo Trumpovo rozhodnutí za kontraproduktivní.

„Americké opatření se zcela bezdůvodně týká i výrobců z EU, kteří výrazně utrpí ztrátou jednoho z nejdůležitějších exportních trhů. Zdůvodnění věci národní bezpečností - a spojení cel s financováním NATO - je absurdita,“ uvedl generální ředitel Euroferu Axel Eggert.

Eurofer upozornil, že ztráta exportu do Spojených států bude spojená s masivním a náhlým nárůstem dovozu na otevřený evropský trh. „Může znamenat konec desítek tisíc pracovních míst v evropském ocelářství a souvisejících sektorech,“ varoval ředitel organizace. „Je ironií, že naše odhady ukazují ztráty pracovních míst také v USA,“ dodal.

EU a Peking mluví o odvetě

Evropská unie už ve středu avizovala, že je připravena na nová cla reagovat. „Doufám, že k jejich zavedení nakonec nedojde, protože obchodní válka zpravidla nemívá vítěze. A pokud se tak stane, budeme pracovat spolu s našimi americkými přáteli a spojenci na řešení hlavní příčiny problému, a to je přesycenost trhu. Ale současně také přijmeme opatření, abychom chránili naše dělníky a pracovní místa,“ upozornila eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

Unijní protiopatření by mohla zahrnovat také cla na americké ocelářské a zemědělské produkty i na další výrobky, například arašídové máslo, pomerančový džus, ale i motocykly Harley-Davidson nebo značkové džínsy Levi's.

Mluvčí spolkové vlády v Berlíně Georg Streiter uvedl, že Německo takové jednostranné kroky odmítá a považuje je za protiprávní. Berlín chystá reakci v těsné spolupráci s Unií.

Není to dobré, když teď budeme mít další cla. Má to vliv na hospodářství, a to nejen jedné země. My jsme přesvědčeni o tom, že to je nakonec nevýhodné pro všechny. Nikdo by v takové soutěži nezvítězil.
Angela Merkelová
německá kancléřka

„(Americký prezident Donald Trump) nařídil represivní cla, která neodpovídají pravidlům WTO (Světové obchodní organizace). Tento krok zvýší ceny pro spotřebitele a ztíží práci našim podnikům, těm malým i velkým,“ řekla německá ministryně hospodářství Brigitte Zypriesová s tím, že jde o urážku blízkých partnerů. Ohradila se i proti Trumpovým argumentům, že jedná se záměrem ochránit národní bezpečnost USA.

Průmyslová a obchodní komora (DIHK), Ústřední svaz německých živnostníků (ZDH), Spolkový svaz zaměstnavatelů (BDA) a Svaz německého průmyslu (BDI) společně varovaly před spirálou protekcionismu, která by se po Trumpově kroku mohla roztočit.

Čeští oceláři v ohrožení

Podle Svazu průmyslu a dopravy opatření ohrožuje hlavně české oceláře. České ocelářské firmy loni vyvezly do USA zboží za 200 milionů dolarů (4,1 miliardy korun). Jde například o železné a ocelové trouby a profily. Rizikem je také, zda by se cla do USA týkala i dalších komodit, například aut.

Největším obchodním partnerem ČR je Německo, které výrobky finalizuje i z českých subdodávek. „Pokud by USA zavedly clo na automobily z Evropy, dolehlo by to na české subdodavatele komponentů pro automobilový průmysl, protože čtvrtina exportu automobilů z celé EU míří právě do USA,“ dodal Miroslav Diro z Hospodářské komory.

Prapůvodní příčinou problémů amerického ocelářství není dovoz z Evropské unie, je to nadbytečná kapacita v Číně, Íránu a podobných zemích. Je to taky státní politika podpory průmyslu v těchto zemích. Prezident Trump bohužel s vaničkou vylévá i dítě a řeší to na úkor spojenců, jako je Kanada nebo EU, tedy zemí, které nepoužívají neférové obchodní praktiky.
Daniel Urban
ředitel Ocelářské unie

Čínské ministerstvo obchodu oznámilo, že posoudí škody způsobené Trumpovým dekretem a bude „pevně bránit zákonná práva a zájmy“ čínských výrobců. „Trumpovo chování je hrozbou pro globální výrobce oceli a rozhodně vyvolá odpor dalších zemí,“ reagovalo Čínské sdružení železa a oceli (CISA). Organizace vyzvala čínskou vládu, aby odvetou zavedla cla na dovoz americké produkce.

Obavu, že americké clo vážně poškodí export japonské oceli, vyjádřil také šéf Japonské federace pro železo a ocel Kosei Šindo. „Zachování zásady volného obchodu je životně důležité pro udržitelný ekonomický růst a tento princip by měl být plně respektován,“ uvedl v prohlášení.

Jihokorejská automobilka Hyundai bude muset platit vyšší ceny za dovoz surovin v důsledku amerických cel, oznámil v Soulu jihokorejský vládní činitel. „Cla zvýší náklady automobilek Hyundai a Kia a znevýhodní je v soutěži s americkou konkurencí,“ uvedl. Zavedení cel ovlivní i jednání o nové smlouvě o volném obchodu mezi Jižní Koreou a USA, které v současné době probíhá, napsala agentura Reuters.

Největší ruská ocelárna Severstal naopak nová americká cla na ocel a hliník za problém nepovažuje, svou produkci pro USA prý snadno udá na jiných trzích.

Novinky se nelíbí ani řadě vlivných republikánů

Negativní reakce ale přicházejí i z Washingtonu. Někteří kongresmani chtějí cla zrušit parlamentní cestou. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan v projevu v Atlantě prohlásil, že není přítelem široce zaváděných a „přemrštěných“ cel.

Kritiku Bílého domu neskrýval ani vůdce senátní republikánské většiny Mitch McConnell, kterému vadí rozsah celních opatření, která Trump zavedl. „Členové Senátu včetně mne jsou znepokojeni rozsahem navrhovaných cel na ocel a hliník a jejich dopadem na americké občany a firmy,“ konstatoval McConnell.

Dovoz ocele do USA
Zdroj: ČT24

Šéf americké obchodní komory Tom Donohue na Trumpův krok odpověděl varováním, že může vyvolat obchodní válku. Zavedení cel může ohrozit ekonomické oživení, které přináší prezidentská daňová reforma a odbourání regulačních opatření dřívější vlády, řekl. „Vyzýváme vládu, aby toto riziko brala vážně,“ prohlásil Donohue.

Také řada zástupců průmyslových odvětví ve Spojených státech není spokojena se zavedením cel a varují, že zvýší náklady, ceny pro spotřebitele a zřejmě i způsobí růst nezaměstnanosti.