Jihoafričtí lídři hledají řešení zimbabwské krize

Johannesburg - Političtí lídři zemí jižní Afriky se pokusí na summitu Jihoafrického rozvojového společenství (SADC), který dnes začíná v Johannesburgu, najít řešení politické a ekonomické krize, která otřásla celým regionem a je v současnosti největší překážkou zamýšlené liberalizace obchodu v nejbohatší části kontinentu.

O ekonomickém stavu kdysi jedné z nejbohatších zemí černého kontinentu svědčí inflace, která dosáhla světového primátu, když se zimbabwský dolar znehodnocoval tempem přes dva miliony procent. Radikální měnová reforma, která na zimbabwaských bankovkách škrtla deset nul, přitom byla jen kosmetickým zákrokem.

Zimbabwská ekonomika má za sebou desetiletí poklesu. Ten se po radikálních pozemkových reformách autoritářského režimu prezidenta Mugabeho, který vyhnal ze země bílé farmáře a zlomil tak páteř tamní ekonomiky, změnil ve strmý pád. Do roku 2001 byla Zimbabwe tradičně zemědělsky exportní země, dnes je závislá na dovozu potravin. Samotný Mugabe viní z problémů Západ.

„Ekonomická situace v Zimbabwe, která mimořádně silně ovlivnila celý region - došlo zde například k odpojení elektrického proudu ze Zambie z důvodu neplacení - bude celý summit velice zatěžovat,“ přiznává Viktor Lorenc z ministerstva průmyslu a obchodu. Zimbabwská krize brání další libaralizaci obchodu v oblasti. SADC chce do roku 2012 vytvořit jihoafrickou zónu volného obchodu, dosud se podařilo tarify mezi jednotlivými státy snížit až o 85 procent. 

Největší překážkou k řešení krize zůstává politika. Šestaosmdesátiletý Mugabe zůstává v prezidentském křesle po volbách všeobecně považovaných za zmanipulované. Přitom právě vyřešením politické krize podmiňuje Západ svou ekonomickou pomoc. „Evropská unie a další státy jsou v případě dosažení politicky přijatelného konsenzu a stabilizace hospodářství připraveny přikročit k urychlené humanitární rekonstrukci země,“ zdůrazňuje Lorenc.

Není se čemu divit, Evropa má v regionu své ekonomické zájmy. Z případné stabilizace situace by mohla těžit i Česká republika. Čeští podnikatelé mají silné zastoupení v Jihoafrické republice (JAR), která je ekonomickým tahounem celého regionu. Vývoz z Česka do JAR vzrostl jen za prvních šest měsíců roku 2008 meziročně o 50 miliard amerických dolarů. Země tak vystřídala Egypt a stala se nejdůležitějším obchodním partnerem ČR na kontinentě. „Například v oblasti energetiky, čištění odpadních vod, ale i zdravotnictví, poptává jižní Afrika prakticky vše, jako ostatně celý kontinent,“ dodává Lorenc.

Vydáno pod