Zástupce prezidenta se bude účastnit tripartity, řekl Středula po jednání na Hradě

Brífink po jednání šéfa odborů s prezidentem (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel se v pondělí odpoledne sešel s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefem Středulou. Odborářský předák představil hlavě státu postoj odborů k chystaným změnám daní a penzí. „Bylo to opravdu velice otevřené, z mého pohledu dobré, hutné a věřím tomu, že takové schůzky budou dále pokračovat,“ řekl k setkání Středula.

Podotkl, že probírali i problematiku minimální mzdy. „Myslím si, že řadu věcí pan prezident chápe, včetně našich postojů, ale pochopitelně toto není věc, do které vystupuje pan prezident, to jsou věci na úrovni vlády.“

Hlavu státu rovněž požádal, zda by se nesešla s předsedy a předsedkyněmi všech tří desítek svazů, které centrála zastřešuje. „Rádi bychom se s panem prezidentem sešli všichni předsedové a předsedkyně odborových svazů, abychom ho mohli informovat o našem pohledu na aktuální situaci… V některých tématech se určitě shodujeme, že ta situace je vážná. Například ta komunikace je velice nepříjemná z pohledu vlády. Může to vést k eskalaci. Setkání s námi (předáky a předačkami) může vést k tomu, že můžeme říct vlastní pohled na situaci v Česku, k tomu, co tady hrozí,“ uvedl Středula.

Podle něj by měla pokračovat i jeho případná setkání s prezidentem. Konat by se měla podle potřeby. Předseda ČMKOS uvedl, že pracovníci prezidentovy kanceláře budou hledat formát schůzek. „Tripartity se bude například účastnit i zástupce kanceláře prezidenta republiky, což jsem přivítal,“ dodal Středula.

Události: Jednání o důchodech (zdroj: ČT24)

Neřešená inflace

V otázce důchodové reformy Středula zmínil,že problémem není valorizace, ale neřešená inflace. „Například návrh, který se dostal na veřejnost v souvislosti s DPH, může zvednout inflaci až o sedm procentních bodů, což je nevídané nebezpečí a jen to potvrzuje slova kritiků, kteří říkají, že ten návrh je proinflační.“ Podle něj jsou ale změny daní a odvodů nutné, podíl skupin plátců by se měl přehodnotit a daňový mix upravit.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale zmínil, že stále bude platit, že se důchody budou valorizovat minimálně o inflaci. „Vždy bude ta inflace plně odražena ve zvýšení důchodů,“ podotkl.

Také podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba se důchody musí změnit. „Jinak na ty důchody v budoucnu opravdu nebude, tak já pevně věřím v to, že přístup opozice bude z tohoto pohledu odpovědný.“

Další jednání s odbory má ministr v plánu ve středu, kdy by se měl setkat právě i se zástupci opozice. „Chce jednání v tomto týdnu, ale já jsem ho požádala opětovně, abych věděla co je tématem tohoto jednání, jaké k tomu dostaneme podklady, pokud to nedostanu, tak nemá cenu na schůzku chodit,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Kvůli úpravě červnové valorizace se představitelé hnutí ANO chtějí koncem příští týdne obrátit na Ústavní soud. Podporu má tento krok i právě u odborů.

Odboráři v březnu vyzvali kabinet, aby začal s politiky všech stran, s odbory a zaměstnavateli diskutovat o „možných úpravách důchodového systému za účelem jeho konsolidace“. Předáci požadují dřívější důchod bez krácení pobírané částky pro profese z takzvané třetí a čtvrté kategorie. Týkalo by se to asi 400 tisíc lidí.

Odbory žádají, aby se kabinet „zdržel strašení a přestal vypouštět balonky“. Vláda podle nich musí přijmout „spravedlivou daňovou reformu“ bez dopadu na seniory, rodiny či chudé. Zrušení superhrubé mzdy považují odboráři za chybu, vládní strany ji podle nich mají napravit. Vláda má také hájit české zájmy v Evropské unii tak, aby opatření neničila domácí průmysl. Vést má sociální dialog.