Česko čeká větrný a deštivý víkend. Na horách může v neděli sněžit

Víkend bude větrný a deštivý, v neděli by mohlo ve vyšších polohách i sněžit. Nejtepleji bude do konce týdne ve čtvrtek a v pátek, kdy se nejvyšší teploty budou pohybovat kolem patnácti stupňů Celsia. V severozápadních Čechách se mohou ve čtvrtek odpoledne a večer ojediněle objevit silné bouřky s přívalovým deštěm, nárazovým větrem o rychlosti kolem sedmdesáti kilometrů v hodině a někde i malými kroupami. Na víkend se mírně ochladí, na začátku příštího týdne bude pak v noci ještě mrznout a sněhové přeháňky se objeví i v nížinách. Informuje o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Nejbližší dny budou deštivé a větrné, teploty zůstanou i v noci nad nulou a odpoledne budou většinou stoupat nad deset stupňů Celsia. O víkendu se ale začne ochlazovat a v neděli se vrátí do vyšších poloh sněžení. Začátek příštího týdne, i když už dubnový, přinese znovu zimní počasí a s ním i komplikace pro řidiče, sadaře a zahrádkáře,“ uvedli meteorologové na Facebooku.

Ve čtvrtek očekávají meteorologové nejvyšší denní teploty mezi jedenácti až patnácti stupni Celsia, v tisíci metrech na horách kolem pěti stupňů Celsia, na Šumavě a v Krušných horách kolem osmi stupňů Celsia.

Aktuální výstraha ČHMÚ se týká celého Ústeckého a Libereckého kraje a částí Karlovarského, Středočeského a Královéhradeckého kraje, a to od čtvrteční čtvrté hodiny odpolední do deváté večerní. Meteorologové uvedli, že lokálně se očekává přívalový déšť, který může výjimečně rozvodnit malé toky a způsobit zatopení podchodů, podjezdů či sklepů. Nárazy větru mohou lámat větve stromů, nebezpečí představují také kroupy a blesky či padající a poletující předměty. Řidiči by měli při bouřce zpomalit a jet velmi opatrně.

V pátek může být zpočátku místy polojasno, během dne se ale objeví přeháňky.

O víkendu se mírně ochladí, v sobotu se nejvyšší teploty budou pohybovat mezi osmi až dvanácti stupni Celsia, na Moravě a ve Slezsku až čtrnáct stupňů. V neděli vystoupají už jen k devíti stupňům, na jihu Moravy k dvanácti stupňům Celsia.

Oba dva víkendové dny bude zataženo až oblačno, na většině území očekávají meteorologové přeháňky, v neděli budou nad 800 metry, později nad 400 metry, smíšené nebo sněhové.