Zemřel válečný veterán Emil Boček

Události ČT: Zemřel válečný veterán Emil Boček (zdroj: ČT24)

Zemřel válečný veterán a bývalý český stíhací pilot britského Královského letectva (RAF) Emil Boček. Bylo mu sto let. O úmrtí Bočka informovalo na Facebooku Komunitní centrum pro válečné veterány Brno. Jeho skon potvrdil také vedoucí oddělení komunikace generálního štábu Ivo Zelinka s odkazem na informace od Bočkovy rodiny. Boček byl rodák z Brna-Tuřan, v poslední době žil v jednom z brněnských domovů pro seniory. Sté narozeniny oslavil v únoru, v dopise mu gratuloval i britský král Karel III.

Generál Emil Boček patřil mezi hrdiny leteckých bojů druhé světové války. V roce 1939 ilegálně opustil území protektorátu a vstoupil do československé zahraniční armády.

Z protektorátu Boček uprchl přes Bejrút do Francie, kde se poprvé zapojil do bojů. Později se přesunul do Británie, kde po absolvování kurzu nejprve sloužil jako letecký mechanik u 312. československé stíhací perutě RAF. V roce 1943 byl poslán na výcvik do Kanady a od října 1944 sloužil jako stíhač u 310. československé stíhací perutě.

Na svém kontě měl Boček 26 operačních letů, ale jen málokdy se setkal na nebi s nepřítelem. „Mladí jen chtějí vědět, kolik jsem sestřelil nepřátelských letounů, a já je musím vždy zklamat, když odpovím, že žádný,“ zažertoval v jednom z rozhovorů.

Do vlasti se vrátil v srpnu 1945, když přistál s ostatními piloty československých stíhacích perutí na ruzyňském letišti v Praze. Byl přidělen k leteckému pluku v pražských Kbelích a povýšen na rotmistra letectva v záloze.

Po válce se ale jako příslušník nekomunistického odboje stal nepohodlným a v březnu 1946 byl z armády na vlastní žádost propuštěn. Zařídil si opravnu motocyklů. Po komunistickém puči pracoval v podniku Mototechna, později se až do odchodu do důchodu v roce 1988 živil jako soustružník.

Paměťová stopa: Emil Boček a jeho sto let (zdroj: ČT24)

Po pádu komunistického režimu působil mimo jiné v Československé obci legionářské, kde se stal místopředsedou republikového výboru, či jako předseda Svazu letců RAF v Brně. V březnu 1996 se osobně setkal s britskou královnou Alžbětou II. při její návštěvě Brna za doprovodu prezidenta Václava Havla.

Generálem od roku 2014

Po listopadu 1989 se dočkal rehabilitace a několikerého povýšení. Do generálské hodnosti ho povýšil prezident Miloš Zeman, který jej v květnu 2014 jmenoval brigádním generálem a v květnu 2017 generálmajorem. V květnu 2019 ho Zeman povýšil do hodnosti armádního generála ve výslužbě. 

Za bojové hrdinství obdržel Boček i vysoká československá a britská válečná vyznamenání. Prezident Václav Klaus mu v roce 2010 propůjčil nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva vojenské skupiny III. třídy. Řád bílého lva vojenské skupiny I. třídy za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost mu udělil i prezident Zeman v roce 2017.

O jeho životě vznikl v roce 2012 dokumentární film Nezlomný. V Brně-Bystrci, kde Boček žil, po něm v roce 2016 pojmenovali tramvaj. Mimo jiné byl také čestným občanem rodného města.

V létě 2016 se stal jedním z nejstarších pilotů stíhacího letounu Spitfire. Za knipl stíhačky, se kterou se v Británii účastnil bojů proti nacistickému Německu, usedl na londýnském letišti Biggin Hill. Tehdy 93letý Boček řízení převzal během letu a ve vzduchu strávil necelých třicet minut.

Hodnoty jako demokracie, svoboda a nezávislost byly podle historika z Vojenského historického ústavu Praha Jiřího Rajlicha pro Bočka zásadní. „Dokázal to i svými činy, protože skutečně odešel do neznáma a bojoval za naši československou věc, a to od začátku až do konce,“ řekl ve vysílání ČT24. 

„Byl pod vlivem legionářské legendy, na to se dost často zapomíná. Právě odkaz legionářů byl někdy motivačním pohonem pro ty, kteří o dvacet let později po první světové válce odcházeli do zahraničí, aby znovu vybudovali a vybojovali československý stát,“ připomněl historik.

Na úmrtí reagují politické špičky

Premiér Petr Fiala (ODS) na Twitteru v reakci na zprávu o úmrtí veterána napsal, že Boček bojoval za to, aby země byla demokratická a svobodná.

Boček podle prezidenta Petra Pavla prožil obdivuhodný život a stal se legendou a příkladem pro mnohé. „Zpráva o úmrtí generála Emila Bočka mě zasáhla. Jeho trvalý optimismus a úsměv vedl k dojmu, že tomu tak bude vždycky,“ uvedl Pavel na Twitteru.

Podle náčelníka generálního štábu armády Karla Řehky byl Boček nejen hrdinou československého letectva druhé světové války a inspirací pro vojenské piloty. „Byl to především nesmírně vřelý a do poslední chvíle vitální člověk,“ poznamenal.

„Generál Emil Boček se dožil požehnaného věku a byl a bude příkladem hrdinství pro nás i další generace. Jeho odchod znamená, že máme mnohem větší zodpovědnost, abychom nikdy nezapomněli, za co hrdinové jako on bojovali,“ uvedla na Twitteru ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „Jeho služba vlasti nebude nikdy zapomenuta,“ sdělil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

[embed]https://twitter.com/jana_cernochova/status/1639641506288893953?ref_src=twsrc^google|twcamp^serp|twgr^tweet[/embed]

Sto let

V únoru přijímal Boček gratulanty ke stým narozeninám. Primátorce Brna Markétě Vaňkové (ODS) tehdy řekl, že je spokojený, že z dlouhého života nejraději vzpomíná právě na Británii za druhé světové války. „Tam bylo dobře. Ty spitfiry, to byly perfektní mašiny. Nebylo to náročný, bylo to moc dobrý,“ uvedl Boček.

Britský král Karel III. v dopise poslal Bočkovi nejvřelejší gratulace a také uvedl, že „nezdolná statečnost, odhodlání a oddanost povinnosti Bočka a jeho spolubojovníků nebudou ve Velké Británii nikdy zapomenuty“.

„Je to čest, že jsem mu mohl ještě před pár dny popřát ke stým narozeninám, a jsem rád, že se takovému člověku ještě za života dostalo těch nejvyšších poct. Takové vzory potřebujeme,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). „Velmi si vážím toho, že jsem ho mohla osobně poznat, a jsem přesvědčená, že v té jeho poslední, andělské peruti mu kamarádi z RAF drží čestné místo,“ uvedla Vaňková.

„S velkým zármutkem jsem přijal zprávu o úmrtí generála Emila Bočka. Poslední z generace pilotů, kteří bojovali ve druhé světové válce, nám byl vzorem a inspirací. Jsem rád, že jsem mu mohl minulý týden v Brně předat osobní dopis od krále Karla III. Čest jeho památce,“ uvedl britský velvyslanec v České republice Matt Field.

Další reakce

„Hrdina. Legenda. Vzor. Slova, která ve spojení s generálem Bočkem nejsou prázdná ani přehnaně patetická. Díky za všechno, pane generále,“ reagoval na zprávu o Bočkově úmrtí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Dnes nás opustil válečný veterán, poslední český pilot RAF. Hrdina, který byl inspirací pro mladou generaci, a zejména skvělý člověk, pan armádní generál Emil Boček. Čest jeho památce a upřímnou soustrast rodině,“ napsal na Twitteru bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

„Nikdy nezapomenu na čas, který jsem s ním mohl strávit. Byl pro mě vzorem a přítelem, který mi bude chybět,“ řekl podle Bezpečnostní informační služby její ředitel Michal Koudelka.

„S Emilem Bočkem ztrácí tato země jednoho z výjimečných a statečných lidí. Čest jeho památce,“ napsal na Twitteru ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Hrdina, který se dočkal rehabilitace až po roce 1989. Pane generále, děkujeme za naši svobodu,“ uvedl o Bočkovi senátor Pavel Fischer.