Muž, který 17. listopadu v Praze napadl novináře Bartoníčka, dostal pokutu

Muž, který loni 17. listopadu při protestu proti České televizi a vládě napadl novináře serveru Aktuálně.cz Radka Bartoníčka, dostal pokutu. Úřad městské části Prahy 1 ho uznal vinným ze spáchání přestupku. Uvedl to mluvčí úřadu Petr Bidlo s tím, že výši pokuty nemůže sdělit. Městská část se v souvislosti s demonstrací zabývá i rasistickými urážkami vůči redaktorovi ČT Richardu Samkovi, v tomto případu ale zatím nerozhodla.

Za napadení Radka Bartoníčka hrozila muži sankce až 20 tisíc korun. „V případu pana Bartoníčka byl obviněný uznán vinným ze spáchání přestupku proti občanskému soužití. Jako správní trest byla uložena pokuta,“ řekl České televizi mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo. „Výše pokuty se nezveřejňuje,“ dodal.

Incident z demonstrace proti České televizi a vládě zachytilo video, které den po protestu zveřejnil server Aktuálně.cz. Jeho redaktor Radek Bartoníček uvedl, že mapoval celkové dění, dělal rozhovory a natáčel dav před sebou. Někteří lidé se ho snažili dostat mimo čelo průvodu, přestože nikomu nebránil v pohybu. „Jeden z nich mi srazil mobilní telefon, kterým natáčím,“ doplnil.

V souvislosti s protestem se policisté zabývali také rasistickými urážkami jednoho z účastníků demonstrace vůči redaktorovi ČT Richardu Samkovi. I tento případ vyhodnotili jako přestupek a předali úřadu městské části. Ten ale zatím nerozhodl. „Skutek byl vyhodnocen jako možný přestupek proti občanskému soužití, ublížení na cti. Případ ještě není uzavřen,“ připustil mluvčí Bidlo.

Loňského protestu proti České televizi a vládě se v den výročí 17. listopadu 1989 a 1939 zúčastnily tisíce lidí. Účastníci procházeli Prahou, nakonec došli až k budově ČT.