Ministerstvo zdravotnictví chce od dubna zrušit automatickou izolaci kvůli covidu

Ministerstvo zdravotnictví navrhlo, aby všem lidem s pozitivním testem na covid-19 už nebyla automaticky nařizovaná sedmidenní izolace. Lékaři nebo hygienici mají rozhodnout podle rizika. Změna by podle resortu měla začít platit od dubna.

V současné době platí, že po pozitivním PCR testu nebo antigenním testu provedeném zdravotníkem má pacient nařízenou sedmidenní izolaci. Její porušení může být posuzováno i jako trestný čin šíření nakažlivé nemoci, za který hrozí i vězení.

Plánovaná změna vyplývá z návrhu vyhlášky připraveného ministerstvem. „Dochází k novelizaci postupu (…) při nařizování izolace, kdy se při zjištění pozitivního výsledku (…) zavádí povinnost provést hodnocení zdravotních rizik za účelem získání podkladu pro rozhodnutí, zda je v daném konkrétním případě třeba přistoupit k nařízení izolace, či nikoli,“ píše se v něm.  

Ministerstvo v důvodové zprávě k návrhu uvádí, že v současné době už je dostatek informací o hlavních epidemiologických charakteristikách covidu-19 a populace má získanou určitou imunitu proděláním nemoci či očkováním. Podle ministerstva ale už nyní není nutné izolaci jako nejpřísnější protiepidemické opatření striktně vyžadovat.

„S ohledem na aktuální republikový, jakož i celosvětový trend vývoje epidemiologické situace ve výskytu covidu-19, na základě vyhodnocení aktuálních dopadů tohoto onemocnění na populaci v České republice, (…), se ponechání striktně nastavené povinnosti izolace nakažených osob jeví vzhledem k dalším možnostem dodržování základních preventivních protiepidemických opatření jako nadbytečné,“ píše se v materiálu.