Pokud se chceme vyhnout válce, musíme od ní Rusko odstrašit. Armáda ale není v pořádku, řekl náčelník generálního štábu

Události: Stav Armády České republiky (zdroj: ČT24)

Chce-li se Severoatlantická aliance vyhnout válce s Ruskem, musí mu podle náčelníka generálního štábu české armády Karla Řehky dát najevo, že by proti ní nemělo šanci na úspěch. Česká armáda ale na to není připravena, řekl Řehka v úvodním projevu na velitelském shromáždění armády. Shromáždění se tentokrát sešlo bez prezidenta Miloše Zemana, další armádní velitelé na něm vyhodnotí hlavní úkoly vojáků za uplynulý rok.

Karel Řehka v projevu na začátek velitelského shromáždění hovořil o hrozbě, kterou představuje Rusko, jež loni rozpoutalo válku proti Ukrajině, a také o připravenosti české armády na případný konflikt s ním. Zdůraznil, že nejlepší zárukou bezpečnosti České republiky je členství v Severoatlantické alianci. 

„Cvičte, zkoušejte, experimentujte. Pokud něco nefunguje, změňte to… Válka v Evropě není nemyslitelná a nestihneme se na ni nachystat, pokud se nebudeme připravovat dlouhodobě už v míru,“ řekl náčelník generálního štábu.

„Ať se nám to líbí, nebo ne, musíme se připravovat na možný střet mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí. Jen tak se dá válce, kterou nikdo nechceme, vyhnout. Válkou oslabené Rusko se bude snažit obnovit svoji vojenskou sílu a podle vlastních slov se tím chystá na budoucí konflikt s námi,“ podotkl Řehka.

Zdůraznil, že česká armáda na takový konflikt není připravena. „Nemáme v pořádku ani základní věci. Musíme dohánět problémy ve všech oblastech – informační podporou, palebnou silou, mobilitou, ochranou vojsk a logistikou počínaje, velením, řízením a spojením konče,“ varoval. Upozornil, že kdyby případná válka s Ruskem trvala déle než několik týdnů, „naše zdroje dlouhodobě podfinancované profesionální armády a aktivních záloh by na to rozhodně nestačily“.

Nutná by tedy podle Řehky byla mobilizace, a to lidí i materiálu. Zdůraznil, že jeho cílem není strašit společnost, ale je podle něj potřeba informovat veřejnost.

Považuje za nezbytné, aby se armáda v příštích letech na možný střet připravovala. „Rusko rozumí pouze naší alianční jednotě, odhodlání, vojenské síle a připravenosti na vojenský střet,“ uvedl. K tomu je podle něj nutné „co nejrychleji překonat problémy nakumulované za mnoho let“.

Předchozí vlády podle Černochové podlehly iluzi věčného míru v Evropě

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na Řehku navázala, když na velitelském shromáždění řekla, že věří, „že brzy dostaneme českou armádu tam, kam patří – tedy do 21. století“. Obvinila předchozí vlády, že vojáky zanedbávaly. „Díky iluzi věčného míru v Evropě, které mnozí podléhali – včetně všech předchozích vlád – jsem přebrala resort obrany se silně podfinancovaným rozpočtem a armádu s technikou z minulého století,“ prohásila Černochová.

Zmínila se o zákonu o financování obrany, který by měl budoucí vlády zavázat, aby dávaly na obranu vždy alespoň dvě procenta hrubého domácího produktu. Podle Černochové je taková částka v NATO vnímána spíše jako naprosté minimum.

„Země, jako je Polsko nebo pobaltské země, se chtějí přiblížit ke čtyřem procentům,“ upozornila. Připustila ale, že v českých podmínkách bude „velice ráda, když dosáhneme dvou procent HDP v příštím roce“. Dodala, že plán na dvouprocentní výdaje na obranu již v příštím roce chce vláda zařadit do svého revidovaného programového prohlášení.

Ministryně se zmínila i o konkrétních strategických projektech. Hovořila o nákupu bojových vozidel pěchoty CV-90, který podle ní nabývá jasné a hmatatelné kontury a v němž se dosáhne výhodnějších podmínek díky kooperaci se Slovenskem. Tankisté přebírají do výzbroje stroje Leopard 2A4, které Česku darovalo Německo. „V konečném důsledku však počítáme pro 73. prapor s mnohem modernějšími stroji. A mohla by to být právě třeba nejnovější verze Leopardu 2A7,“ konstatovala Černochová.

Podle ministryně obrany stát dojednává se Švédskem nákup bojových vozidel pěchoty a zhruba za měsíc by měly na českých leteckých základnách přistát první vrtulníky Viper a Venom.

Černochová dodala, že se blíží podpis Dohody o spolupráci v oblasti obrany (DCA) se Spojenými státy. „Jsem opravdu velmi ráda, že po jistém útlumu v česko-amerických vztazích a podivné zahraniční politice všech azimutů minulých vlád jsou naše vztahy s USA velmi pevné,“ řekla ministryně. Připomněla, že USA poskytnou Česku dalších 200 milionů dolarů na modernizaci armády jako částečnou kompenzaci za techniku poskytnutou Ukrajině. Balík finanční pomoci minulý týden ohlásil nový americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet.

Shromáždění bez vrchního velitele

Velitelská shromáždění české armády se konají vždy na podzim a na sklonku zimy. Podzimní setkání se zaměřuje hlavně na plány na následující rok, únorové na vyhodnocení minulého roku. Na tom nynějším se tedy velitelé ohlédnou za rokem, v němž Rusko rozpoutalo válku proti Ukrajině.

Únorové shromáždění se musí obejít bez vrchního velitele ozbrojených sil. Prezident republiky Miloš Zeman se zúčastnil listopadového shromáždění, kdy prohlásil, že je to při této příležitosti jeho poslední projev.

Ministerstvo obrany o víkendu uvedlo, že Česko za rok od ruské invaze darovalo Ukrajině nepoužívaný vojenský materiál asi za 4,8 miliardy korun a čeští zbrojaři do napadené země vyvezli vojenský materiál za více než 50 miliard korun. V českých vojenských nemocnicích byly ošetřeny desítky ukrajinských vojáků, ti se v Česku také cvičí a opravuje se zde ukrajinská vojenská technika.