Zeman má výhrady, není prý připraven jmenovat Hladíka ministrem

Události ČT: Zeman Hladíka ministrem zatím jmenovat nebude (zdroj: ČT24)

Kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) se ve středu setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu už dříve avizovala, že chce s nominantem vlády probrat všechny okolnosti, které provázejí jeho kandidaturu. Hladík po setkání se Zemanem na tiskové konferenci řekl, že má prezident k němu výhrady, do funkce ho tak zatím nejmenuje.

„Vedli jsme spolu poměrně dlouhou debatu nad tématem řízení ministerstva životního prostředí. Debata byla poměrně obsáhlá, hluboká, poměrně konkrétní,“ řekl Hladík. „V jejím závěru mi pan prezident sdělil, že má výhrady k mému jmenování a není v tuto chvíli připraven mě jmenovat ministrem životního prostředí. Domnívám se, že jsem mu tyto výhrady, které on vznesl, vysvětlil, nicméně v tuto chvíli pan prezident na svém stanovisku trvá,“ dodal a ukončil brífink.

Hladík o prezidentově postoji informoval předsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku, který dočasně ministerstvo životního prostředí vede, a lidovecké předsednictvo. „Informaci od pana prezidenta beru na vědomí, nevidím však žádné zásadní důvody, proč Petra Hladíka odmítá jmenovat. Petr Hladík je kompetentní v oblasti životního prostředí, tuto agendu měl na starosti v Brně, nespáchal nic nezákonného, není obviněn či trestně stíhán,“ řekl.

Tisková konference Petra Hladíka (zdroj: ČT24)

Jurečka v Událostech, komentářích také řekl, že prezident vytkl Hladíkovi více věcí. „Byly to otázky, které se týkaly odbornosti, kompetencí, otázky i nějakého mailu, který byl prezentován někde v médiích ze strany Petra Hladíka, a pak to byla samozřejmě otázka záležitosti brněnských bytů,“ sdělil a dodal, že za Hladíkem stojí. 

Jurečka také připomněl, že o personálním obsazení vlády, nemá rozhodovat prezident. „Ústava ty pozice a role jasně vydefinovala. Za otázku personálního složení vlády je z pohledu Ústavy zodpovědný premiér, z hlediska politické odpovědnosti jsou za to zodpovědné koaliční strany a jednotliví předsedové, kteří koaliční strany takto reprezentují,“ upozornil Jurečeka. 

Jurečka také uvedl, že jeho cílem není, aby dlouho seděl na dvou židlích, tedy že by vykonával funkci ministra práce a sociálních věcí i ministra životního prostředí. „Nejdříve je třeba tu situaci vyřešit, aby Petr Hladík na ministerstvo nastoupil,“ doplnil. 

Premiér Petr Fiala (ODS), který Hladíka prezidentovi navrhl, vzal Zemanovo rozhodnutí na vědomí. O situaci bude jednat s Jurečkou, uvedl mluvčí vlády Václav Smolka. Dá se předpokládat, že k jednání budou mít prostor během čtvrteční návštěvy Vatikánu, kam spolu ráno zamíří na pohřeb emeritního papeže Benedikta XVI.

Lídři koaličních STAN a TOP 09 uvedli, že Zemanův postoj berou na vědomí. „Není to pro vládu jednoduchá situace. Věřím, že KDU-ČSL brzy přijde s řešením,“ uvedl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Podobně se vyjádřila šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Očekávám od KDU-ČSL řešení situace,“ napsala.

Ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš (Piráti) odkázal na to, že o věci bude jednat vedení KDU-ČSL a následně lidovci situaci projednají s Fialou. „Do té doby je předčasné další možný postup komentovat,“ sdělil.

Průtahy se jmenováním nového ministra vyvolala kauza přidělování městských bytů v Brně. Kvůli ní policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Bývalý náměstek brněnské primátorky několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval. 

Opozice Zemanovo rozhodnutí vítá

Opoziční poslanci už dříve nominaci Hladíka kvůli policejnímu prověřování privatizace brněnských městských bytů kritizovala. To, že prezident Hladíka nejmenoval do funkce ministra životního prostředí, uvítal například Karel Havlíček nebo Alena Schillerová (oba ANO).

„Člověk neví, co nastane. Já samozřejmě nevidím do rozhodování pana prezidenta. Překvapilo by mě ale, kdyby ho (Hladíka) bez problémů jmenoval, protože vím, že je obvykle náročný na to, když kandidáty posuzuje. Myslím si, že to je vcelku racionální a správné rozhodnutí,“ uvedl Havlíček. 

Schillerová na Twitteru ve středu napsala, že v této kauze zatím nebylo vysvětleno nic. „Vycházím z toho, jak to celé bylo. Premiér Fiala tehdy neposlal návrh okamžitě prezidentovi tak, jak bylo dohodnuto, a řekl, že chce počkat, než se kauza vyjasní. A vyjasnila se? Co se stalo za ty dva měsíce? Ctím presumpci neviny, ale určitě tam probíhá prověřování, které může skončit tak či tak,“ uvedla v Událostech, komentářích.

Události, komentáře: Jurečka řekl, že za Hladíkem stojí (zdroj: ČT24)

Zásadní výhrady Jurečka nečekal

Fiala už před středeční schůzkou prohlásil, že očekává, že po schůzce prezident oznámí svůj další postup. Podle Jurečky je pravděpodobné, že na dalším zasedání vlády ho už Hladík v roli ministra životního prostředí nahradí. 

Zeman Jurečkovi už v listopadu avizoval, že se o problematiku životního prostředí bude intenzivně zajímat. Vicepremiér to uvedl před středečním jednáním vlády. „Na druhou stranu nepředpokládám, že by mělo dojít k tomu, že by pan prezident měl nějaké zásadní výhrady,“ dodal Jurečka ještě před samotnou schůzkou Zemana a Hladíka. 

Premiér Fiala navrhl Zemanovi jmenování Hladíka minulý týden, ve funkci má nahradit svou stranickou kolegyni Annu Hubáčkovou, která počátkem října rezignovala ze zdravotních důvodů. Jurečka vede úřad dočasně, v posledních týdnech minulého roku se věnoval v této roli převážně ekologické agendě předsednictví Česka v EU.

Fiala chtěl s návrhem na Hladíkovo jmenování počkat na případný posun v kauze přidělování městských bytů v Brně. Kvůli ní policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Bývalý náměstek brněnské primátorky několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval.

Minulý týden předseda vlády rovněž sdělil, že chtěl poskytnout dostatek času, aby se situace kolem Hladíka vyjasnila. Potřebná doba podle něj už uplynula. „Podle informací, které jsou k dispozici, není Petr Hladík z ničeho obviněn a není proti němu vedeno trestní stíhání. Proto jsem vyhověl nominaci KDU-ČSL a poslal prezidentu republiky návrh na jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí,“ uvedl Fiala ve čtvrtek. 

Poche, Šmarda, Lipavský

Není to poprvé, co se prezident Miloš Zeman rozhodl nejmenovat ministra navrženého vládou. V roce 2018 do čela diplomacie odmítl jmenovat sociálního demokrata Miroslava Pocheho, v následujícím roce Michala Šmardu (ČSSD), který se měl stát ministrem kultury. U současné vlády zpochybňoval a zvažoval jmenování Jana Lipavského (Piráti), který resort zahraničí vede.

„Jsem přesvědčen o tom, že to je naschvál od prezidenta Miloše Zemana. Když jsem dnes mluvil s panem Hladíkem, tak byl ten rozhovor příjemný, a on si do posledního okamžiku myslel, že projde,“ komentoval v Událostech, komentářích analytik Seznam Zpráv Václav Dolejší. Dodal, že Hladík se s prezidentem shodl například na jaderné energetice, ale nikoli na Green Dealu. 

Dolejší také řekl, že už je čas na kompetenční žalobu. „Tyhle konflikty nás totiž čekají tak jeden ročně, kdy jakýkoliv prezident nebo prezidentka na Hradě podlehne tomu, že on nebo ona všemu rozumí, budou tak chtít někdy někoho odmítnout z nějakého důvodu,“ míní.