Češka po vážné nemoci podstoupila rekonstrukci obličeje. Zaplatit ji pomohli dárci

Události: Žena podstoupila rekonstrukci obličeje (zdroj: ČT24)

Mimořádnou solidaritu vzbudil před čtyřmi roky příběh Češky, která kvůli nádoru přišla o část tváře. Z veřejné sbírky získala přes pět milionů na unikátní operaci ve Velké Británii. V tuzemsku zatím takový speciální tým není – přípravy zastavila pandemie. Teď má Mirka Dobešová první část rekonstrukce obličeje úspěšně za sebou.

Mirka Dobešová se ve čtrnácti letech vyléčila ze vzácné rakoviny měkkých tkání, obličej se jí ale hroutil. Od roku 2010 objížděla nemocnice v Česku a hledala lékaře, který by ji zachránil. Pomoc našla až ve Velké Británii. 

„Stav se zhoršoval, kovová titanová mřížka mi táhla oko čím dál více dolů a hrozilo, že o něj přijdu,“ uvádí. To se naštěstí nestalo. Letos 24. února podstoupila dvanáctihodinovou operaci, při které se podařily všechny klíčové zákroky.

Podle operatéra přišla na poslední chvíli. „Kolem mřížky byly usazené takové věci, že vůbec nechápal, že jsem to přežila. Bylo to na akutní sepsi a úmrtí. Poté, co titanovou mřížku, na které leželo oko, vyndali, nahradili všechny scházející kosti pomocí lopatky. Sval, který vzali, posloužil k uzavření horního patra,“ popisuje operaci paní Mirka.

Zásadní seznámení s lékařem

Zásadní pro ni bylo seznámení s lékařem Oldřichem Pospíšilem, který kliniku v Liverpoolu spoluzakládal a má tam dodnes žáky i kolegy. Doprovázel ji proto na všechny konzultace. „To je velké onkologické centrum, které takových nádorů vidí desítky, a proto má zkušenosti s rekonstrukcí takových defektů a je lépe kvalifikované tyto defekty rekonstruovat,“ uvedl tehdy lékař.

Nyní Mirka čeká, zda se otok zmenší a podle toho budou následovat další zákroky – včetně rekonstrukce nosu, kterou může podstoupit díky dárcům. „Je to neocenitelná pomoc a za to samozřejmě děkuju.“ 

Mirka sdílí své zkušenosti i s Ivanou Danišovou, kterou o část obličeje také připravila vážná nemoc. Ta už podstoupila operace ve Spojených státech a Japonsku.