Začíná meteorologická zima, pátek ukáže, jak by měla vypadat. V noci hrozí v části Čech náledí

Události: Předpověď počasí na následující dny i další část prosince (zdroj: ČT24)

S prosincem začala meteorologická zima. A hned druhý den naznačí, jak by zima mohla vypadat. Teploty budou kolem nuly a přijde i sněžení. V noci na pátek hrozí, že se v západní a jižní části Čech vytvoří náledí, upozornil Český hydrometeorologický ústav. Po chladném pátku se ale zase oteplí – v neděli bude až sedm stupňů Celsia a v první polovině příštího týdne budou teplotní maxima podobná.

Po čtvrtku, kdy by ještě měly teploty vydržet mírně nad nulou, se v pátek poněkud ochladí, v části republiky bude celý den mrznout – maxima budou mezi minus 1 a plus 3 stupni Celsia. Bude také zataženo – na rozdíl od čtvrtka, kdy by v části Moravy mělo být k vidění slunce. Od jihozápadu začne v Česku i sněžit.

Již v noci na pátek by se mohlo v části Čech vytvořit náledí. ČHMÚ vydal výstrahu, která bude platit v Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji a okrajově také na západě Ústeckého a Středočeského kraje, a to od čtvrtečních devíti hodin večer do jedenácti hodin v pátek dopoledne. Podle meteorologů se náledí vytvoří lokálně tam, kde předtím naprší a večer klesnou teploty pod nulu. Kde náledí bude, hrozí řidičům větší riziko nehod, chodcům hrozí úrazy po uklouznutí. Starším a méně mobilním lidem doporučili meteorologové, aby omezili vycházení ven.

Zimní počasí přetrvá však zatím jen jeden den. Již v sobotu se oteplí na 0 až 4 stupně a v neděli by mělo být již výrazně nad nulou – mezi 3 a 7 stupni. Neděle bude nejen poměrně teplá, ale také převážně suchá. Meteorologové očekávají nanejvýš ojedinělé mrholení nebo slabý déšť. Naopak v sobotu bude zprvu ojediněle sněžit, později lze očekávat déšť nebo déšť se sněhem. Sníh by dál mohl padat v polohách nad 400 metrů. Výjimečně hrozí v sobotu i v neděli, že by mohl déšť namrzat.

Na počátku příštího týdne bude podobné teplo jako v neděli s nejvyššími teplotami kolem 5 stupňů nad nulou. „Mraků na obloze bude hodně, bude se objevovat místy slabý déšť nebo mrholení. Na horách to mohou být i sněhové vločky,“ doplnil meteorolog Jan Šrámek. Od čtvrtka by se mohlo mírně ochladit.

Zatímco dny budou kromě pátku poměrně teplé a odpolední maxima budou většinou nad nulou, v noci bude chladněji. Nejmrazivější – s teplotami minus 1 až minus 5 – bude rovněž ta páteční. Ale i v noci na neděli bude alespoň v části republiky mírně pod nulou a na počátku příštího týdne očekávají meteorologové noční minima mezi 0 a plus 4 stupni Celsia.

Zatímco meteorologická zima právě začala, ta astronomická nastane až 21. prosince. Za tu dobu se zkrátí den ještě o dvacet minut. V den slunovratu bude vycházet slunce až v 7:56 oproti nynějším 7:37. Čas západu slunce se naopak již výrazně neposune. Zatímco v první prosincový den zmizí slunce v 16:01, při začátku astronomické zimy to bude v 16:00.