168 hodin: Gazdík jako ministr provedl změny, o které stáli obvinění z kauzy Dozimetr

168 hodin: Gazdíkovi zničily politickou kariéru kontakty s Redlem (zdroj: ČT24)

Někdejší ministr školství Petr Gazdík (STAN) podle zjištění reportérů 168 hodin po nástupu do funkce provedl ve svém resortu změny, o nichž se dříve bavili obvinění z kauzy Dozimetr. Podle některých expertů Gazdík své kontakty s údajným šéfem zločinecké skupiny Michalem Redlem dosud uspokojivě nevysvětlil, exministr ale pochybení odmítá. Tématu se věnoval redaktor 168 hodin David Sebíň.

Gazdíkovi přitom politický vaz zlomily právě kontakty s obviněným podnikatelem Redlem. Ty exministr zlehčoval a nikdy je pořádně nevysvětlil. On sám to ale vidí jinak. „Nikdy jsem neříkal, že jsem ho (Redla) neznal, říkal jsem, že jsem ho znal společensky do roku 2016. Myslím, že od té doby jsem v médiích svůj vztah s panem Redlem dostatečně vysvětlil,“ tvrdí Gazdík, který po konci v čele resortu školství dál zůstává poslancem.

Předsedkyně spolku Oživení Šárka Zvěřina Trunkátová ale s jeho slovy nesouhlasí. Podle ní Gazdík kontakty s Redlem vysvětlit nedokázal, vždy se objevily další informace, které téma rozvíjely. „Takže to nevypadalo úplně důvěryhodně,“ domnívá se Zvěřina Trunkátová.

Podle zjištění 168 hodin navíc mezi Gazdíkem a Redlem nešlo jen o společenské styky; 11. listopadu 2021 se konala schůzka mezi Redlem a Luďkem Šteffelem, kteří jsou oba obvinění v korupční kauze Dozimetr. Muži se na ní bavili o tom, že Gazdík bude ministrem a že by v resortu školství mohla proběhnout takzvaná systemizace, tedy změna uspořádání, a spolu s ní by mohli přijít noví, takzvaní odborní náměstci.

Změny podle Redla

To je podle vedoucího analytika organizace Transparency International ČR Marka Chromého pozoruhodné proto, že každou systemizaci musí schválit příslušný ministr. A Gazdík coby ministr skutečně provedl změny, které kopírovaly plán Redla se Šteffelem. Od letošního ledna tak na ministerstvu školství vznikla sekce pro IT a veřejné zakázky, do jejíhož čela se postavil nový odborný náměstek Milan Štábl.

Výběrové řízení se konalo během oslav Vánoc a Nového roku – od 23. prosince 2021 do 7. ledna 2022. Zvěřina Trunkátová upozornila, že i když byly dodrženy všechny zákonné záležitosti, řízení se konalo v době, kdy už většina lidí naplno nepracuje a má úplně jiné starosti.

Sám Štábl se v minulosti nechal slyšet, že doporučení účastnit se výběrového řízení vzešlo přímo od Gazdíka. Pro 168 hodin nyní řekl, že vše bylo složitější, konkrétní ale nebyl. Byl to přitom právě Štábl, kdo následně na ministerstvo do funkce externího poradce přivedl nyní obviněného šéfa IT sekce pražského dopravního podniku Šteffela. Ten měl podle Chromého údajně celou ministerskou sekci neformálně „pod palcem“ a řídil ji.

Pro Českou televizi Štábl nechtěl komentovat, proč si jako náměstek přivedl do poradního sboru právě Šteffela, rozloučil se a položil telefon.

Sám Gazdík jakékoli pochybení odmítá. Podezření podle něj neznamenají, že by nová sekce nebyla prospěšná. „Omlouvám se, nemohu tvrdit, že to bylo zneužito (Redlovou skupinou), o žádném zneužití nevím. Vy mi teď říkáte nějakou informaci, o níž nevím, zda je pravdivá, nic takového jsem dosud nezaznamenal,“ řekl Gazdík redaktorovi 168 hodin.

Exministra školství se zastává i šéf STAN Vít Rakušan, považuje ho za bezúhonného. Zdůraznil, že Gazdík vyvodil politickou zodpovědnost „jako málokterý jiný politik“. Kromě něj ve funkcích skončili i Štábl a Šteffel. Gazdík ale nadále zůstává poslancem a na ministerstvo se na začátku října vrátil, když z něj jeho nástupce Vladimír Balaš (STAN) udělal svého poradce pro oblast regionálního školství.

I v této funkci ale Gazdík před pár dny skončil poté, co z Balašova poradního týmu odešel další exministr školství Robert Plaga, který resort vedl ve vládě Andreje Babiše (ANO). Plagovi přitom vadilo, že by na jeho odbornou práci mohlo být nahlíženo jako na „trafiku“ pro bývalé ministry. Vzápětí se funkce vzdal i Gazdík s tím, že nechce diskreditovat Balašovu snahu o změny ve vzdělávání.