Lidé si mohou delikty ve svém městě najít v on-line mapě

Tiskový brífink k projektu Mapa kriminality (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra představilo ve spolupráci s policií takzvanou Mapu kriminality. Ta na interaktivních webových stránkách umožňuje vyhledat si některé trestné činy a přestupky spáchané po celém Česku. Databáze obsahuje 14 milionů deliktů, ke kterým došlo od roku 2013.

„Mapa je určená pro veřejnost, aby lidé sami věděli třeba ve své obci nebo městě, v jak nebezpečné lokalitě žijí, zda tam dochází k nějaké trestné činnosti. Samozřejmě i pro obce, aby různí lokální manažeři prevence kriminality mohli s těmito daty pracovat a poskytovat vedení obce,“ upřesnil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Policejní prezident Martin Vondrášek popsal, že lidé v mapě najdou všechny přestupky a ve většině trestné činy. „Z pochopitelných důvodů tam nenajdete trestné činy mravnosti, nenajdete činy, kdy oběti byly děti a mládež a specifické hospodářské činy, u kterých nelze jednoznačně stanovit místní působnost,“ dodal.  

On-line mapy kriminality mají více rovin. První je dostupná komukoli bez přihlášení. Na ní lidé najdou informace o počtech deliktů v určité oblasti za období, jaké si na mapě zvolí. Mohou si také vybrat, které konkrétní trestné činy chtějí na mapě zobrazit. Vzhledem k ochraně osobních údajů a ochraně obětí zločinů se ale na mapě nezobrazí konkrétní místo činu.

Města i obce mohou do mapy vkládat data

Představitelé obcí a policie se po přihlášení dostanou k dalším, podrobnějším úrovním map. Právě část pro obce dosud fungovala v pilotním režimu, letos v září byl spuštěn ostrý provoz pro celou republiku. „V mapách je funkcionalita predikce, která nám na základě dat z minulosti a dalších vlivů, jež jsou důležité z pohledu kriminality, umožní lépe předvídat, kde by se v budoucnu mohla stát trestná nebo přestupková činnost,“ doplnil ředitel odboru prevence kriminality ministerstva vnitra Michal Barbořík.

Například Liberec byl jedním ze šesti účastníků pilotního projektu. „Potřebujeme data pro strategii začleňování, pro regulaci hazardu a pro různé tematické plány v bezpečnosti,“ řekl náměstek libereckého primátora Ivan Langr (SLK). Data, která z map obce získají, mohou policisté nebo strážníci využít například při plánování kamerového systému či policejních hlídek.

Obce tak mohou do mapy vkládat data o přestupcích, které evidují samy nebo jejich obecní policie. „Pokud se nám to podaří rozšířit, tak ty mapy budou opravdu velice komplexní a řekl bych, že v Evropě naprosto unikátní,“ doplnil Vondrášek. 

Události: Mapa kriminality (zdroj: ČT24)

Rakušan také připomněl, že nyní sice míra kriminality v Česku meziročně mírně stoupla, nevrátila se však podle něj na úroveň před pandemií covidu. Zatímco loni od ledna do září policie registrovala zhruba 116 tisíc trestných činů, letos to bylo za stejné období téměř 140 tisíc trestných činů. Od ledna do září 2019, tedy v roce před vypuknutím pandemie, se v Česku stalo přes 150 tisíc trestných činů.