Cesta splnila svůj účel, řekl Fiala po návratu z Kyjeva. Čeští vojáci by se mohli podílet na výcviku Ukrajinců

Brífink české vlády po návratu z Kyjeva (zdroj: ČT24)

Čeští ministři v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) se vrátili z Kyjeva, kde jednali s ukrajinskou vládou a prezidentem Volodymyrem Zelenským. Cesta měla vyjádřit jasnou podporu Ukrajině bránící se ruské invazi a rovněž podpořit ukrajinské ambice vstoupit do Evropské unie a Severoatlantické aliance.

„Měli jsme možnost vidět i obytné budovy, které byly zničeny při raketových útocích. Připomněli jsme si, čím ukrajinský národ prochází a čemu jsou Ukrajinci vystaveni,“ uvedl Fiala po návratu z Kyjeva a dodal, že o to více je důležitá česká podpora v současné situaci. Zmínil však, že šlo o cestu, která je důležitá i pro Česko.

„Jsou zde otevřené dveře, je to příležitost, kterou lze využít,“ konstatoval s tím, že na jaře se sejde komise pro prohlubování spolupráce v průmyslu. Největší poptávka je podle Fialy v odvětví dopravy, zdravotnictví či energetiky včetně jaderné. Ukrajina se podle něj přihlásila k tomu, že bude vytvářet dobré podmínky pro české podnikatele.

90’ ČT24 – Obnova Ukrajiny – šance pro české firmy (zdroj: ČT24)

Premiér zmínil, že cesta osmičlenné vládní výpravy splnila svůj účel. „Budeme dál pokračovat ve vojenské a humanitární pomoci,“ uvedl s tím, že Česko bude působit v tomto směru i na ostatní země. Podotkl, že nadále bude Česko pokračovat v jednání o dalších sankcích EU vůči Rusku. „Víme, že sankce fungují, je nepochybně potřeba v nich pokračovat, Rusko je potřeba dostávat do stále větší izolace,“ řekl Fiala.

Upřít pozornost i na Bělorusko

Podle Fialy je při zvažování dalších sankcí potřeba napřít pozornost na roli Běloruska. „Určité sankce vůči Bělorusku už jsou, není možné, aby se přidávalo k ruské politice, nebo Rusko mělo příležitost unikat z dopadu sankcí prostřednictvím státu, jako je Bělorusko,“ uvedl. Diskuse o sankcích v EU podle něj není u konce a vzhledem k porušování mezinárodních dohod ze strany Ruska je nutné zvažovat, zda nynější podoba sankcí dostačuje.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) k sankcím vůči Bělorusku doplnil, že tamní ekonomika je s ruskou velmi propojená. „Útoky na Ukrajinu navíc probíhají i z běloruského vzdušného prostoru,“ uvedl. Připomněl i to, že česká vláda podniká také konkrétní opatření, jak pomáhat konkrétním lidem, třeba běloruským studentům v mezinárodních stipendijních programech.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) rovněž diskutovala v Kyjevě o možnosti třítýdenních kurzů pro ukrajinské vojáky organizovaných Českem i možnosti dalších návazných kurzů. Jednala i o založení podniku, který by se podílel na opravách ukrajinské vojenské techniky.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov po setkání s Černochovou na Twitteru sdělil, že Ukrajina chystá padesát projektů na podporu ukrajinské armády s českou účastí. Doplnil, že s českou kolegyní jednal o situaci na frontě, dodávkách zbraní a armádního vybavení a rozvoji protivzdušné obrany.

Uprchlíci se mohou vrátit do EU

S opravou a obnovou poničené infrastruktury na Ukrajině může podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) pomoct řada humanitárních programů.

Jednal i o možnostech pro uprchlíky v případě, že konflikt s Ruskem bude pokračovat. Uprchlíci, kterým byla v Evropské unii vydána dočasná víza a odešli zpět na Ukrajinu, se mohou podle Rakušana do EU před zimou opět vrátit. „Pokud někdo v mezidobí odešel na Ukrajinu, žije na Ukrajině, už mu byla vydaná dočasná ochrana v některém ze států EU, tak má právo se v případě, že mu podmínky nedovolí na Ukrajině zůstat přes zimu, se do EU vrátit,“ řekl ministr.

Do EU podle něj přišlo asi 4,3 milionu běženců, vrátila se zhruba pětina. I v Česku, které dosud vydalo více než 450 tisíc víz, podle Rakušana platí, že zhruba dvacet procent odešlo zpět do své země.

Podle Rakušana lze předpokládat, že se lidé vrátí, počet běženců v Evropské unii by tak mohl vystoupat až k pěti milionům. Česko by podle něj zvládlo přijmout maximálně půl milionu lidí. „Dlouhodobě říkám, že abychom byli schopni poskytnout důstojné ubytování, tak cokoli co bude nad půl milionu příchozích už je velká zátěž, jak pro zdravotní systém, tak pro vzdělávací systém, ale především pro důstojné ubytování. V zimě určitě nebude možné někde stavět improvizované stany, situace bude mnohem složitější,“ dodal Rakušan.

Fiala už v pondělí ocenil pokrok, který Ukrajina učinila na cestě ke splnění podmínek pro pokračování rozhovorů o začlenění země do EU. Česko podle něj podporuje i co nejrychlejší uvolnění tří miliard eur přislíbených zemi z unijních zdrojů.