ČT24 připravila dokument Boj o Hřensko

Studio 6: ČT uvede dokument Boj o Hřensko (zdroj: ČT24)

Nejrozsáhlejší lesní požár v historii České republiky vypukl 24. července letošního roku, hasičům se ho podařilo uhasit po dvaceti dnech. U požáru se vystřídalo zhruba šest tisíc hasičů a čtyři sta kusů techniky. Česká televize natočila dokument s názvem Boj o Hřensko, jehož autorem je redaktor Richard Samko. Ten o okolnostech vzniku hovořil v pořadu Studio 6.

Samko s kameramanem Pavlem Němečkem měli možnost být u tohoto požáru téměř od prvních kroků hasičů. „Všichni ti hasiči si zaslouží nějaké ocenění, či alespoň vzpomínku na to, co tam dokázali,“ uvedl Samko.

On sám za celou svou kariéru v ČT sice několik požárů natočil, ale nikdy nebyl tak blízko jak nyní, prozradil.

Samko dokument natáčel zejména s hřenskými dobrovolnými hasiči. „Ti tam skutečně byli od prvních minut, i jejich ženy nebo příbuzní.“ Prostor dostali také hasiči z města Jílové u Děčína. Autoři v dokumentu využili i dosud nepoužité záběry od samotných hasičů.

Samko hovořil s místními kromě jiného o škodách na osobním majetku. „Stále jsem v kontaktu s jedním s dobrovolných hasičů, který má v obci Mezná tetu. Té shořel roubený penzion“. Poškození lidé chtějí podat hromadnou žalobu. „K těmhle lidem se ještě chceme vracet později ve zpravodajství,“ dodal.

Policie již přesně určila, kdy a na jakém místě se oheň rozhořel. Příčiny požáru v dokumentu jeho tvůrci ale neřeší. „Já jsem se chtěl skutečně zaměřit na ty hasiče, na jejich zásah,“ uvedl Samko.

Od soboty znovu na Pravčickou bránu. Některé části Českého Švýcarska se otevřou veřejnosti (zdroj: ČT)