Ruské bitevní vrtulníky v české armádě končí, jeden exemplář zamíří do muzea

Události: Konec ruských vrtulníků v armádě (zdroj: ČT24)

Konec ruských vrtulníků Mi-24 v české armádě se přiblížil, nahradí je americké stroje. Do muzea zamíří víc než čtyřicet let starý exemplář sovětské výroby, který uvádí do původní podoby v opravnách v Praze-Kbelích. Další české Mi-24 se dostaly na Ukrajinu. Co bude s těmi zbývajícími, je zatím nejasné.

Středně těžký bitevní vrtulník Mi-24 s typickou oblou kabinou byl v kódu NATO označován Hind, v českém překladu Laň. Jako jeden z prvních u nás ho pilotoval Jiří Macura. „Je dobrý pro podporu pozemních vojsk, protože výzbroj měl perfektní, akorát řízené rakety mohly být použity pouze ve dne,“ popisuje bývalý pilot.

Československá armáda vrtulníky zařazovala do služby od konce sedmdesátých let. „Primární zbraní vrtulníků jsou protitankové řízené střely 9M17P systému Falanga, které může mít vrtulník čtyři,“ popsal vedoucí leteckých mechaniků LOM Praha Tomáš Dvořák.

Doplnil, že vrtulník je unikátní i v tom, že vede sám palbu a může na bojiště přepravit i plně vybavený výsadek osmi vyzbrojených výsadkářů. „I během letu můžou z okének vést palbu,“ upřesnil Dvořák.

Renovovaný stroj v armádě dolétal už v roce 1994. V pražských Kbelích mu obnovili původní kamufláž a po obnovení interiéru zamíří na Vysočinu do Leteckého muzea Koněšín.

Modernizace armády

Armáda nyní používá stroje novější výroby, které přicházely po roce 2000. Na začátku roku měla podle oficiálních údajů sedmnáct útočných vrtulníků. „Plní potřeby, ale v současné době armáda přezbrojuje, takže tento vrtulník teď bude opouštět české nebe a dojde k přezbrojení na bojové vrtulníky Viper a Venom,“ říká ředitel LOM Praha Jiří Protiva.

Česko jich koupilo dvanáct a dalších osm dostane od Spojených států darem. Personál se v USA už školí, má za sebou i první lety.