Nemocní v izolaci nemohou hlasovat. Válek chce změnu do prezidentských voleb

Lidé v izolaci nemohou hlasovat v nadcházejících komunálních a senátních volbách. Vládu za to ve čtvrtek kritizovala opozice. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) resort zdravotnictví ve spolupráci s vnitrem chystá změnu zákona, platit by mohla od prezidentských voleb.

Válek už dříve na Twitteru uvedl, že v izolaci s covidem je asi deset tisíc dospělých. „Desítky lidí, kteří leží na infekčních odděleních, stovky, ne-li tisíce lidí, kteří jsou v izolaci kvůli různým jiným onemocněním. A spousta lidí, která má neschopenku a zákaz vycházení, také nemohou volit,“ zdůvodňoval, proč chce volební právo těchto lidí řešit systémově.

„Zapomnělo se, že v případě každých voleb je část lidí, kteří nemohou jít k volbám,“ hájí, že lidé izolovaní s covidem nemohou v pátek a v sobotu k urnám, a dodává, že jim nechtěl umožnit něco, co jiní infekční pacienti nemohou. Považuje to za diskriminační. Nemocí, u kterých hygienici nařizují izolaci, jsou desítky, například spalničky, tuberkulóza nebo v poslední době opičí neštovice. 

Situace je podle Válka jiná než při parlamentních volbách v loňském roce, kdy lidé v karanténě a izolaci volit mohli. Ve školách se v jejich termínu plošně testovalo a rodiče pozitivně testovaných dětí měli nařízenou karanténu. V izolaci a karanténě byly v té době statisíce lidí. Z domova do přenosné volební schránky hlasovalo kolem dvanácti stovek voličů v karanténě kvůli koronaviru. Přidali se tak k voličům, kteří hlasovali z auta – těch bylo zhruba šestnáct set.

Vláda nenabídla žádné řešení, kritizuje ANO

Opoziční hnutí ANO ve čtvrtek kritizovalo vládu za to, že nezorganizovala komunální a senátní volby tak, aby mohli volit lidé nemocní covidem z izolace. Premiér Petr Fiala (ODS) hájil opatření tím, že by bylo v komunálních volbách zorganizovat sběr hlasů složitější než ve sněmovních. Ministr Válek v neděli na sociálních sítích lidi, kteří mají příznaky covidu-19, byť třeba neabsolvovali test, vyzval, aby hlasovat nechodili a neohrozili tak ostatní, zejména členy volebních komisí. 

„Ministr vnitra Rakušan v podstatě hodil přes palubu tisíce voličů v téhle zemi. Deset tisíc až dvacet tisíc voličů nemohou jít k volbám, protože mají diagnózu covid. Nenabídli jim žádné řešení,“ upozornil místopředseda ANO Radek Vondráček. Jde podle něj o velké manažerské selhání.

„Když máte nějakou obec, která má dvě stě obyvatel, je tam nějaká širší rodina, třeba desetičlenná, nemůže jít k volbám, protože jsou v karanténě. Jeden mandát, to je pět procent voličů,“ poznamenal. „Dokážu si představit, že by se opravdu konkrétně stal tento případ a někdo napadne volby, že jsou neplatné, že došlo k porušení volebního zákona. Co se stane?“ dodal Vondráček.

Izolace nakažených covidem-19 je od letošního února sedm dní od pozitivního testu nebo dva dny po odeznění příznaků. Hlavní hygienička také v té době metodickým pokynem zrušila povinnou karanténu kontaktů nakažených, která platila bez ohledu na absolvování a výsledek testu na covid, a hygienické stanice tak prakticky přestaly kontakty trasovat.

Epidemie koronaviru v Česku v posledních dvou týdnech opět zrychluje. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek očekává, že počty nakažených se proti nynějším údajům v říjnu a listopadu minimálně zdvojnásobí.