Sněmovna zapůjčila vilu na Břevnově ruské lidskoprávní organizaci Memorial

Poslanecká sněmovna zapůjčila ruské lidskoprávní organizaci Memorial vilu na pražském Břevnově, kterou tradičně využívá předseda dolní komory parlamentu. Současná předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) předala klíče od vily předsedovi sdružení Memorial Česká republika Štěpánovi Černouškovi. Organizace, která se zabývá zejména odhalováním sovětských represí, prostory využije k setkávání svých členů, z nichž někteří ze strachu z postihů odešli z Ruska do Evropy.

Funkcionalistická vila v ulici U Landronky pochází z konce 30. let minulého století. Sněmovna ji koupila v polovině 90. let a po rekonstrukci začala v roce 1997 sloužit jako sídlo předsedů dolní komory. Pekarová Adamová je na rozdíl od svého předchůdce Radka Vondráčka (ANO) z Prahy, takže v domě nebydlí, a vila je tak v současnosti nevyužitá.

Černoušek ocenil dlouhodobou podporu, kterou se organizaci Memorial od sněmovny dostává. „Naši kolegové si jí nesmírně váží a je to pro ně velká morální podpora v této nelehké době,“ řekl.

Organizace uzavře se sněmovnou smlouvu od 1. října do konce března a za užívání většiny vily bude hradit měsíčně 25 tisíc korun, které půjdou na úhradu energií či údržbu. „Pokud bude spolupráce fungovat, nemáme problém smlouvu prodloužit,“ dodala Pekarová Adamová.

Rusko zakázalo Memorial v době přípravy na válku

Ruský stát koncem loňského roku soudně zakázal Mezinárodní Memorial zastřešující všechna sdružení, která dohromady tvoří v Rusku síť nazývanou Memorial. Černoušek uvedl, že jedním z důvodů zřejmě byla i příprava na válku na Ukrajině, protože Vladimir Putin se chtěl zbavit organizovaných skupin, které by ji mohly kritizovat.

Členové Memorialu v Rusku nyní nemohou pořádat vzdělávací akce ani vydávat knihy. Někteří skončili za mřížemi a část jich raději ze strachu z perzekuce ze země odešla. To podle Černouška narušilo řadu projektů, například digitalizaci archivních materiálů nasbíraných za třicet let působení organizace.

Právě pro setkávání za účelem koordinace a obnovení prací na projektech budou nyní sloužit prostory na pražském Břevnově. Černoušek dodal, že to nicméně neznamená stěhování sídla Memorialu do Prahy.

Memorial vznikl na konci osmdesátých let a k jeho zakladatelům patřil sovětský disident a nositel Nobelovy ceny za mír Andrej Sacharov. Jako organizace Mezinárodní Memorial funguje od roku 1992, proslul především odhalováním zločinů stalinismu, věnuje se také ochraně lidských práv.

Uskupení samo sebe označuje spíše za hnutí než za jednu organizaci. V roce 2018 mělo přes šedesát poboček a přidružených organizací roztroušených po celém Rusku. Řada z nich se stala v minulosti terčem útoků. Mezinárodní Memorial má také zahraniční pobočky, a to například v Německu, ve Francii a v Itálii. Pobočka Memorial Česká republika vznikla v roce 2016.